PROSLAVLjENA KRSNA SLAVA HRAMA U UGLjEVIK SELU :: Semberija INFO ::

 

PROSLAVLjENA KRSNA SLAVA HRAMA U UGLjEVIK SELU


Hram Svetog Sisoja Velikog u Ugljevik Selu proslavio je danas istoimenu krsnu slavu služenjem liturgije, litijom, ophodom oko hrama i rezanjem slavskog kolača.

U toku ophoda, presjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković i odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Jovo Filipović položili su vijenac na Spomen-obilježje na kome su ispisana imena devet poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Ugljevik Sela nakon čega im je služen pomen.

Protojerej Miladin Kršić, paroh suvopoljski, poručio je u propovjedi da je Sveti Sisoje Veliki zaštitnik djece i omladine.

“U mnogim našim krajevima, gdje žive pravoslavni Srbi, razvijen je kult prema ovom svetitelju, i mnoge majke se zavjetuju za svoju djecu, te poste, čine dobra djela i zajedno sa mnogim vjernicima dolaze u Sveti hram da se pričeste i sjedinje sa Hristom, a upravo cilj služenja Svete liturgije jeste okupljanje oko tijela Hristovog i sjedinjenje sa Gospodom Isusom Hristom”, rekao je Kršić.

Odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Jovo Filipović, koji je mještanin Ugljevik Sela čestitao je sveštenstvu i parohijanima današnju slavu.

“Zadovoljstvo je vidjeli veliki broj ljudi koji su zajedno okupljeni u molitvi i posvećeni vjeri pravoslavnoj”, rekao je Filipović.

On je podsjetio da je gradnja ovog hrama počela 2017 godine te da je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao ovu bogomolju 2018 godine.