UGLjEVIČANINU SKANU DODJELIO POVELjU NA „VIDOVDANSKOJ LOZI“ U ŠAPCU :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIČANINU SKANU DODJELIO POVELjU NA „VIDOVDANSKOJ LOZI“ U ŠAPCU


Direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ iz Ugljevika Predrag Vujević dobitnik je Povelje odlukom naučnog vijeća Srpske Kraljevske akademije naučnika i umjetnika  /SKANU/ za njegovanje srpske kulturne baštine povodom manifestacije „Vidovdanska loza“ u Narodnom pozorištu u Šapcu.

Povelju je danas Vujeviću uručio profesor Mirko Kerkez.

„Nagrada je činjenica da je prepoznat rad ali i ocjena da je to dobro i kvalitetno, sama činjenica da se radi o Srpskoj kraljevskoj akademiji naučnika i umjetnika koja je respektabilna organizacija u kojoj su brojni profesori a upravo su oni prepoznali rad jednog malog Centra za kulturu u Ugljeviku“, rekao je Vujević nakon dodjele nagrade.

On je istakao  da ovo priznanje prija ali i obavezuje.

„Priznanje nas obavezuje da se nastavi radaiti još snažnije a naša obaveza je da se bavimo misionarenjem u kulturi“, ocjenio je Vujević.

Predsjednik SKANU Dragan Damjanović rekao je da je prošlo šest i po vijekova od Kosovske bitke a vijek i po nakon što smo ga od Osmanlija povratili i više od dvije decenije kako su nam ga uz podle napade, kidnapovanja, ubista i progone, zapadne sile sa albanskim okupatorom zauzele.

„Uvijek su nam taj dio svete zemlje napadali i okupirali, ali i vraćali i zato je Vidodvdan naš istorijski i sudbinski međaš i čeoni granitni stub srpske države formirane prije devet vijekova moću velikog župana Nemanje, kasnije Svetog Simeona i duhovnog sina i oca Svetog Save“, rekao je Damjanović.

On je napomenuo da generacije Srba žive sa Kosovskim zavjetom više od 630 godina.
 
Predsjednik Naučnog savjeta SKANU Mirko Kerkez, profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu izrazio je zadovoljstvo što se Vidovdanska loza održava u Šapcu.

„SKANU broji preko 100 akademika poznatih naučnika i umjetnika“, istakao je Kerkez.

Predsjednik Organizacionog Odbora današnje svečanosti Vladimir Mitrić rekao je da ova akademija nastavlja svijetle trenutke koje su provodili njen prvi predsjednik Josif Pančić i predsjednici kao što su bili Slobodan Jovanović i Jovan Cvijić.

„Ostavljamo pečat u kraljevskom gradu Šapcu, ali i znamenitom po kulturi a prethodnih godina smo bili u Loznici, Topoli, Beogradu a sljedeće godine ćemo vjerovatno biti u Ugljeviku našoj dragoj Republici Srpskoj“, dodao je Mitrić.