DELEGACIJA RITE UGLjEVIK NA KONGRESU RUDARSTVA U BEOGRADU :: Semberija INFO ::

 

DELEGACIJA RITE UGLjEVIK NA KONGRESU RUDARSTVA U BEOGRADU


Delegacija Rudnika i Termoelektrane Ugljevik učestvovala je na ovogodišnjem Kongresu rudarstva (Belgrade Mining Congress 2022) održanom u Beogradu.


Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, kongres je ponovo održan u Srbiji ove nedjelje, a delegaciju RiTE Ugljevik činili su izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika Dragiša Vidaković, rukovodilac RJ Rudnik Rade Kosanović i inženjeri Rudnika. 

Otvaranju kongresa prisustvovao je i generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.
Učesnici kongresa imali su priliku da razmjene mišljenja sa stručnjacima iz oblasti rudarstva, ali i vodećim svjetskim i evropskim proizvođačima rudarske opreme i mašina.

Kako su istakli iz delegacije RiTE Ugljevik, kongres je posebno važan iz ugla praćenja najnovijih tehnoloških dostignuća u rudarstvu. 

“Važno je prisustvo rukovodećeg i tehničkog osoblja rudnika na jednom ovakvom skupu da bi se proširila znanja. Pred nama je vrijeme puno izazova i cilj je da ga dočekamo što spremnije. Želimo adekvatno ispratiti tehnološki napredak jer je to jedan od preduslova unapređenja proizvodnje na rudniku Ugljevik. Nadogradnjom postojećih kapaciteta novim tehnološkim dostignućima možemo povećati iskorištenost kapaciteta i olakšati rad i održavanje opreme”, rekao je izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika Dragiša Vidaković.
On je dodao da ugljevički gigant i u narednom periodu želi opravdati status jednog od najuređenijih i tehnološki najopremljenijih rudnika u regionu.

“Uz podršku Elektroprivrede i Vlade Republike Srpske, želimo kao i do sada, nastaviti nabavku nove, tehnološki modernije opreme i obezbijediti kvalitetnu proizvodnju u kontinuitetu”, istakao je Vidaković. 
Na kongresu je bilo riječi i o smanjenju emisije štetnih gasova. 

“Međunarodne institucije pozivaju na smanjenje emisije CO2 s ciljem redukcije proizvodnje uglja bez obzira na trenutnu energetsku situaciju. Zbog toga je pred nama izazovan zadatak – poštovati sve ekološke norme i standard, a ne ugroziti kontinuitet snabdijevanja naše elektrane ugljem, a samim tim i proizvodnju električne energije”, rekao je Vidaković.