U DONjOJ TRNOVI OBILjEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM :: Semberija INFO ::

 

U DONjOJ TRNOVI OBILjEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM


Foto
Okupljanjem u memorijalnom komplekstu u Donjoj Trnovi kod Ugljevika koji tradicionalno organizuje ugljevički Savez udruženja boraca Narodnosolobodilačkog rata /SUBNOR/ obilježen je Dan pobjede nad fašizmom.
 
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koji je položio vijenac u ime Vlade Republike Srpske poručio je da je Srpska nastala na ideji slobode, koja će biti njegovana i ostaće trajna inspiracija za budućnost.
 
"Od velikog značaja je što je danas u Republici Srpskoj na više mjesta obilježen veliki istorijski događaj - Dan pobjede nad fašizmom", rekao je Đokić.
 
Predsjednik SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković, u ime organizatora, rekao je da je na spomen-pločama u Donjoj Trnovi upisano više od 3.700 imena palih boraca, a u spomen-kosturnici je 567 posmrtnih ostataka.
 
"Na ovaj način odajemo poštovanje poginulim borcima, a to je i naša obaveza. Nastojimo da svake godine na mlade generacije prenosimo važnost današnjeg datuma i sjećanje na one koji su položili živote za slobodu", rekao je Đurković.
 
Zamjenica načelnika Ugljevika Vanja Zekić rekla je da je Donja Trnova poznata kao slobodarski kraj, te da na ovom prostoru vrijedi govoriti o slobodi i borbi protiv fašizma.
 
Zajedno sa brojnim delegacijama vijenac je položio pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH Sergej Kuklev, kao i narodni poslanici u republičkom parlamentu Milutin Tasovac i Dalibor Stević.