"Mlade generacije zajedno sa prirodom“: Uz podršku opštine Ugljevik zasađeno 80 sadnica topole :: Semberija INFO ::

 

"Mlade generacije zajedno sa prirodom“: Uz podršku opštine Ugljevik zasađeno 80 sadnica topole


Učenici prvog razreda Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika danas su učestvovali u akciji zasađivanja 80 sadnica topole pored korita rijeke Janje koje je finansirala opština Ugljevik na inicijativu Udruženja građana (UG) „Kolona BB“.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zajedno sa đacima prvacima zasadio je prvu sadnicu uz naglasak da se na ovaj način mlade generacije uče da budu zajedno sa prirodom.

Perić je pojasnio da je cilj današnje akcije da se promoviše zaštita životne sredine kao i povezanost čovjeka i prirode.

„Naša želja je bila da nabavimo onoliko sadnica koliko je upisano djece u prvi razred osnovne škole“, rekao je Perić.

On je najavio dalju podršku opštine Ugljevik ovakvim aktivnostima i zahvalio UG „Kolona BB“ i svima koji su podržali ovu akciju.

Zajedno sa Perićem akciju su podržali, zamjenik načelnika opštine Ugljevik Vanja Zekić i potpredsjednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić.

Predstavnik UG „Kolona BB“ Bojan Marković rekao je da udruženje ovim projektom koji je nazvan „Ugljevik-Jablan grad za nove generacije“ želi da evocira uspomene na najpoznatiji srednjovijekovni lokalitet Jablan grad u ovoj opštini.

„Ideja našeg udruženja je da duh zajednice koji je vladao u Starom Ugljeviku vratimo kao i osjećaj zajedništva i pripadnosti lokalnoj zajednici“, napomenuo je Marković.

Stari Ugljevik nekada je nosio naziv Kolona (rudarsko naselje Kolona). Nastao je i razvijao se neposredno uz rudnik i njegove jame i kopove, od samog početka rada 1899. godine, sve do 1982. i preseljenja svih organa i institucija opštine na novu lokaciju Novi Ugljevik, koji je od Starog udaljen blizu četiri kilometra.


Za Semberija info - Mladen Vasilić