ODRŽANA JEDANAESTA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE LOPARE :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA JEDANAESTA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE LOPARE


Na jedanaestom po redu zasijedanju, Skupštine opštine Lopare usvojeno je nekoliko izvještaja i informacija  i donijeto niz odluka bitnih za razvoj ove lokalne zajednice.

„Na ovoj redovnoj sjednici bilo je 26 tačaka dnevnog reda i sve su bile važne, a izdvojio bi izvještaj o radu načelnika za 2021. godinu, koji je usvojen“, rekao je predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić.
On je naveo da je veliku podršku dobio i izvještaj opštinske uprave, kao i izvještaj o provođenju populacione politike sa mjerama za tekuću godinu.

Predsjednik Skupštine je izdvojio i jednoglasno usvojenu odluku o odobravanju novčanih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja opštine Lopare u iznosu od po 100 KM za svakog ratnog vojnog invalida, koja je uvrštena u dnevni red na prijedlog odbornika Partije demokratskog progresa Dalibora Ristića.

„Danas je bila sadržajna Skupština na kojoj su donijete značajne odluke za našu lokalnu zajednicu“, saopštio je načelnik opštine Rado Savić.

On je izdvojio odluku o utvrđivanju posebnog interesa nepokretnosti u svojini opštine Lopare vezano za investiranje, gdje je prihvaćena inicijativa firme „Termal Int“ Lopare da im se dodijeli zemljište na kojem će oni graditi nove proizvodne kapacitete i povećati broj zaposlenih radnika.

„Tu su i odluke za asfaltiranje puteva u mjesnim zajednicama, zatim za izgradnju parohijskog doma u Loparama, o ugradnji stolarije i uređenju fasade u Dječijem vrtiću Lopare, koja se finansira zajednički sa Kabinetom Predsjednika Republike Srpske, kao i obezbjeđivanje sredstava za  prekrivanje Centra za kulturu Lopare,  a, takođe, je veoma važna odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 60.000 KM za projekat sa Fondacijom Mozaik, sa kojom opština Lopare formira Fond za podršku projekata dijaspore vrijedan 120.000 KM.

Značajna je i odluka  o odobravanju sredstava za nabavku i montažu solarne fotonaponske elektrane na zgradi opštine Lopare, koja će doprinijeti uštedama u utrošku električne energije i biti primjer privrednim subjektima u našoj lokalnoj zajednici kako bi oni krenuli u proces izgradnje solarnih elektrana i time se prilagodili u slučaju povećanja cijena električne energije“, naveo je Savić.