VASILIJE PERIĆ: REPUBLIKA SRPSKA JE ČEDO NAŠE NAJMILIJE :: Semberija INFO ::

 

VASILIJE PERIĆ: REPUBLIKA SRPSKA JE ČEDO NAŠE NAJMILIJE


Foto
Naša Republika Srpska je najveće čedo koje je iznjedrila ljubav, želja, volja, odricanje i stradanje za slobodu našeg roda, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić na večerašnjoj Svečanoj akademiji povodom 30 godina Republike Srpske u ugljevičkom Centru za kulturu.

“Put do njenog stvaranja bio je težak, pretežak, pun muka, nevolja, nerazumijevanja od mnogih strana i faktora”, podsjetio je Perić.
Republika Srspka, naglasio je Perić, se ipak iznjedrila, stasala, ostala i opstala, priznata u najvišim svjetskim dokumentima.



“Očekivano je da bude tako, jer je to, kao što se sada savršeno vidi bila volja Božija i naroda koja je vaskrsla, koja traje i koja će vazda da traje uz našu brigu, rad, trud, znanje, zalaganje, učenje ali i uz savjestan, odgovoran i pošten rad. To su danas oružja kojima se brani, štiti, čuva i njeguje naše čedo, naša Republika Srpska iza koje su pune tri decenije, puna zrelost. Zrela je naša Republika Srpska da njen brod bude na sigurnom pravcu i sve one koje je poštuju, vole i cijene”, rekao je Perić.

On je naveo da su svi stanovnici Srpske danas zreliji, jači za energiju, znanje, umijeće i ljubav novih generacija koje su rođene u Srpskoj i koje je ljube kako kaže pjesma “Svim žarom srca svog”.



“Naš podmajevički kraj je dao više od 300 najboljih sinova za njeno stvaranje i sobododu uz skoro trostruko više ranjenih junaka. Njih i njihove porodice nikada ne smijemo da zaboravimo, njihove žrtve stvorile su jake i snažne temelje našoj Republici”, rekao je Perić.

Na Svečanoj akademiji prisutnima se obratio i predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković koji je rekao da je prije tri dececenije proglašenjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda.

“Ni tada kao i sada nismo željeli ništa drugo nego da živimo slobodno i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini.



Ta želja u našem narodu je tinjala još od vremena Petra Kočića a o njoj je pjevao i naš zemljak Filip Višnjić a tu ideju uspjela je da realizuje tek naša generacija i da se izbori prvi put posle mnogo vijekova za srpsku državu zapadno od rijeke Drine”, naveo je Marinković.

Prije Svečane akademije položen je vijenac na Centralno spomen-obilježje 301 poginulog borca Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine a nakon Svečane akademije održan je koktel u čast 30. rođendana Republike Srpske.