DUHOVNO VEČE U UGLjEVIKU: SVETA PETKA PARASKEVA - MAJKA SVIH :: Semberija INFO ::

 

DUHOVNO VEČE U UGLjEVIKU: SVETA PETKA PARASKEVA - MAJKA SVIH


Protosinđel Kleopa Stefanović je u okviru duhovne večeri u Ugljeviku vjerujućem narodu prenio svoje iskustvo koje je primio pored čudotvornih moštiju Svete prepodobne majke Paraskeve.
 
Duhovno veče "Prepodobna majka Paraskeva - svjedočanstvo i opit čudotvorne svetiteljke" održano je u Centru za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.
 
O iskustvu koje je primio pored moštiju Svete prepodobne majke Paraskeve govorio je protosinđel Kleopa, nastojatelj Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima i profesor Karlovačke bogoslovije koji je bio dugogodišnji čuvar moštiju Svete Petke u Rumuniji.
 
"Iskustvo pored moštiju Svete Petke za mene je posebno, a osjećam ga kao blagoslov čitavog mog života i to sam večeras podijelio sa vjernim narodom i sveštenicima u Ugljeviku", rekao je Stefanović.
 
On je naglasio da je Sveta majka Paraskeva - majka svih koja prima svakoga na svoj način, kao svoje rođeno dijete.
 


"Koliko ljudi dođe moštima Svete majke Paraskeve, bolesnih, tužnih, nesrećnih koji su doživjeli u životu neki pad, a ona za svakoga ima utjehu i to je najveće bogatstvo koje čovjek može da ima", rekao je Stefanović i pomolio se za sav vjerni narod u Republici Srpskoj, kojem je poželio mnogo snage, radosti i blagoslova Božijeg.
 
Đakon u ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve Nemanja Marković naveo je da je večerašnje predavanje iskustvo protosinđela Kleope Stefanovića o zaštitnici ugljevičkog hrama i opštine.
 
"Velika nam je radost što smo večeras poslušali predavanje protosinđela Kleope, koji je živi svjedok čuda i čudotvornih moštiju Svete Petke", rekao je Marković.
 
Protojerej-stavrofor Milan Topić napomenuo je da je večerašnje predavanje jedan od brojnih događaja koji će biti održani tokom Božićnog posta u opštini Ugljevik.
 
"Već 23. decembra predavanje će održati rektor Karlovačke bogoslovije Jovan Milanović, a biće prikazan i film o čovjeku Božijem Svetom Nektariju Eginskom i dokumentarni film o čudima Svetog Vasilija Ostroškog", najavio je Topić.
 
Direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da je kao rezultat saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom održano večerašnje predavanje posvećeno Svetoj Petki.
 
"U okviru naše ponude u razvoju kulturno-istorijskog turizma, kao i vjerskog turizma, planiramo da ostvarimo intenzivniju saradnju jer se na području naše opštine nalazi jedan od najstarijih hramova posvećen Svetom proroku Iliji u Gornjem Zabrđu, koji postoji duže od jednog vijeka. U Ugljeviku imamo i Manastir Aleksandra Nevskog, koji je jedini hram u BiH i Republici Srpskoj koga su sazidali ruski vojnici koji su boravili u mirovnoj misiji nakon odbrambeno-otadžbinskog rata", rekao je Vujević.
 
Duhovnoj večeri je, zajedno sa brojnim Ugljevičanima, prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je zahvalio Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i Crkvenoj opštini Ugljevik za izuzetnu saradnju.
 
Organizatori duhovne večeri su Crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina", Svetosavska omladinska zajednica i Centar za kulturu "Filip Višnjić".