SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE RADNIKE :: Semberija INFO ::

 

SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE RADNIKE


Povodom Dana Rudnika i TE “Ugljevik”, u sklopu krsne slave Svetog Stefana Dečanskog - Mratinjdana, danas u dvanaest sati ispred Upravne zgrade ovog preduzeća, kod spomen – obilježja poginulim radnicima  RiTE “Ugljevik” u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu, služen je parastos i položeni su vijenci za 47 radnika ovog preduzeća koji su kao borci Vojske Republike Srppske svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.Slobodan Marković, izvršni direktor za opšte i pravne poslove u RiTE “Ugljevik”, kaže da služenjem parastosa zaposleni u RiTE “Ugljevik” nastavljaju tradiciju  da se uoči Mratindana  - 24. novembra, na dostojanstven način odaju poštu radnim kolegama koji su svoje živote položili u proteklom ratu za dobrobit svih koji danas žive u Republici Srpskoj.

“Oni, njih četrdeset i sedam radnika, ugradili su svoje živote i svoje kosti u temelje Republike Srpske. Danas mi radnici, sa porodicama poginulih, odajemo počast našim kolegama. Nije slučajno ovaj dan odabran za slavu RiTE “Ugljevik”, jer je toga dana, 1995. godine, tri dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokrenuta ovdje proizvodnja, što je tada bila velika stvar za ovaj kraj i za cijelu Republiku Srpsku. Od rada ovog elektroenergetskog objekta zavisilo je, da li ćemo imati električnu energiju ili ćemo imati restrikcije. Naše preduzeće vodi konstantnu brigu o svim porodicama poginulih boraca. Iz svake porodice poginulih radnika zaposlen je po jedan, pondegdje i po dva člana. U radni odnos primljeno je 130 radnika koji su iz boračke populacije. Pomogli smo ove porodice i kada je riječ o stambenom zbrinjavanju. Nemamo nijednu porodicu iz ove populacije koja je stambeno nezbrinuta. Trenutno, djeca iz kategorije porodica poginulih radnika primaju šesnaest stipendija. Vodi se, dakle, kontinuirana briga u  ovom ovog preduzeću o porodicama poginulih radnika”, istakao je Marković.

Jovan Marinković, predsjednik Boračke organizacije Ugljevik pohvalio je napore koje Rudnik i TE “Ugljevik” ulaže, kada je u pitanju zbrinjavanju porodica poginulih radnika ovog preduzeća.
 

“Oni koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, poginuli borci, zaslužuju da im se na ovakav način odužujemo. Uoči slave Rudnika i TE “Ugljevik” pomolimo se za njihove duše i vidimo se sa njihovim porodicama. RiTE “Ugljevik” pomaže porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima. Većina je našla ovdje posao kako bi mogla prehraniti svoje porodice. U Ugljeviku imamo i preduzeće “Bors preporod” koje je formirala Boračka organizacija Ugljevik  i ono zapošljava pedesetak radnika. Posao nam svake godine obezbjeđuje RiTE “Ugljevik”, kaže Marinković.

Semberija info