Prikuljeno 100 doza krvi u humanitarnoj akciji povodom slave Ugljevika :: Semberija INFO ::

 

Prikuljeno 100 doza krvi u humanitarnoj akciji povodom slave Ugljevika


U akciji dobrovoljnih davalaca krvi u Ugljeviku, koja je organizovana povodom opštinske krsne slave - Svete Petke Paraskve, prikupljeno je 100 doza ove dragocjene tečnosti.

Organizator ove akcije, koja je okupila više od 100 dobrovoljnih davalaca krvi iz Republike Srpske je Dobrovoljno društvo davalaca krvi /DDDK/ "Rudar", a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik

Predsjednik DDDK "Rudar" Milan Marković rekao je da je ova akcija tradicionalna

"Prikupljenu krv darujemo Zavodu za transfuziju krvi u Bijeljini, a oni je prosljeđuju tamo gdje je potrebno. Učestvujemo u svim akcijama koje se organizuju širom Republike Srpske i Srbije", rekao je Marković

On je podsjetio da je DDDK "Rudar" osnovan 1984. godine, da je svoj rad obnovio 1996. godine, te da danas broji preko 1.000 članova.

"Sa nama su danas u Ugljeviku i prijateljska društva iz Srbije i Crne Gore ali oni danas ne daju krv rad, jer nam je odobreno da prikupimo do 120 doza", naveo je Marković.



Davoce krvi posjetio je i pozdravio načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je DDDK “Rudar” u ovom kraju i cjelokupnoj regiji najorganizovanije društvo dobrovoljnih davaoca krvi.

“Uvijek smo našu krsnu slavu započinjali humanitarnim aktivnostima, a važno je da se, posebno u ovim vremenima, pokaže humanost i sigurno je da ovakvo angažovanje našeg društva dobrovoljnih davaoca krvi znači puno za sve naše građane, kako za građane Ugljevika a tako i one širom Republike Srpske a i naše matice Srbije”, rekao je Perić.

On je izrazio zahvalnost rukovodstvu DDDK “Rudar” i svim davaocima, ali i svima onima koji podržavaju njihov rad i poželio da i u budućem periodu nastave tako dobro da rade.

Ljekar Daliborka Trišić iz Zavoda za transfuziju krvi Bijeljina istakla je odličnu saradnju sa DDDK "Rudar" iz Ugljevika.

"Krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv i zato je važno raspolagati dovoljnim količinama svih krvnih grupa koje prikupljamo na ovaj način kroz humanitarne akcije", rekla je Trišićeva.


​Za Semberija info - Mladen Vasilić