PREDSTAVLjENA KNjIGA „EVO ČOVEKA” O PATRIJARHU PAVLU U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjENA KNjIGA „EVO ČOVEKA” O PATRIJARHU PAVLU U UGLjEVIKU


U ugljevičkom Centru za kulturu, večeras je promovisana knjiga „Evo čoveka“ o  patrijarhu Pavlu, čiji je autor protođakon dr Ljubomir Ranković  a koja je izdavački poduhvat Kompanije  „Novosti“ i izdavačke kuće  „Glas Crkve“, eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve.

"Omalen i nejak tijelom, bio je gorostasan i silan duhom. Postao je anđeo svoga naroda i crkve. Duboko ukorijenjen u jevanđelju, čvrsto je vjerovao u svoje prizvanje, riječ i djelo", rekao je Ranković o patrijarhu Pavlu.

Duhovni vitez krsta i časti,  kako je Ranković nazvao omiljenog poglavara Srpske pravoslavne crkve,“ nije išao ispred svog naroda sa plamenim mačem, nije držao vatrene besjede poput Perikla i Napoleona“.

"Životom je svjedočio Boga i sebe, neumorno izgovarajući životnu lozinku od svega dvije riječi: „Budimo ljudi!“ Vapaj svetoga starca, postao je zavjetni refren tragične epohe njegovog patrijarhovanja u koju se zbilo i zgusnulo toliko iskušenja i nevolje, koliko ponekad u viševijekovnom periodu ljudske istorije. Molitvenim ćutanjem i životom svjedočio je šta znači biti čovjek", dodao je Ranković.

Knjiga „Evo čoveka“ dr Rankovića, kako je rekao akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, jedan od inicijatora večerašnje promocije,  je  najutentičnije svjedočenje o našem omiljenom i za života slavljenom patrijarhu Pavlu, iznjedrenoj , uz  prebogato bogoslovsko znanje,  vrhunsko shvatanje života, vremena prostora i ljudi, spisateljskog  raskošnog dara autora.

"I, zaista, vidjećete da je ovo najbolja knjiga o  bivšem srpskom patrijarhu do sada objavljena, jer je autor, uz sve ovo što sam naveo,  često bio u blizini  junaka knjige „Evo čoveka“, koga  je, ne samo intervjuisao, već i sa njim vodio duge, čak i višednevne razgovore, od Šapca i Valjeva do onih u manastirima Ovčarsko-kablarske klisure, u Beogradu, na Kosmetu. Pitao je Ljuba tog našeg zaista presvetlog patrijarha ono što ga niko nije pitao. Razgovarao je ovaj pisac,  duhovnik i veliki intekletualac  sa ljudima iz neposrednog okruženja patrijarha Pavla, među kojima su i  ljekari i drugo osoblje sa Vojno medicinske akademije, koji su brinuli godinama o njegovom zdravlju. I sve je sabrao u ovu divnu knjigu.", rekao je Mirković.

Direktor Centra za kulturu Predrag Vujević, koji je diplomirani teolog, rekao  je da je čast  za ovu sredinu da prva promocija bude baš ovdje, „biser književno-duhovnog i bogoslovskog djela, koje svako  može  da shvati, baš onako kako je djelao  patrijarh  Pavle“.

"Patrijarh Pavle je uspio sve da nas sabere i složi u ljubavi, našoj vjeri i rodu i nije ni  čudo  što je ova knjiga odlično primljena, a uz to njen  autor je pisac koji je uvijek pred čitalačku publiku iznosio  štiva za divljenje i poštovanje", rekao je Vujević.

(M.Vasilić)