IZLOŽBOM SLIKA I SKULPTURA ZAVRŠENA LIKOVNA KOLONIJA “UGLjEVIK 2021” :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBOM SLIKA I SKULPTURA ZAVRŠENA LIKOVNA KOLONIJA “UGLjEVIK 2021”


Izložbom slika i skulptura u Centru za kulturu "Filip Višnjić", u Ugljeviku je sinoć završena sedma Likovna kolonija "Ugljevik 2021".

Ovogodišnji učesnici Likovne kolonije bili su Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Heđeši, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske, te Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.

Direktor Centra za kulturu Predrag Vujević naveo je da je Likovna kolonija imala osam učesnika, akademskih slikara iz Srbije i Republike Srpske, kao i tri pridružena člana iz Lopara i Ugljevika.

"Novina u okviru ove Likovne kolonije bila je besplatna škola slikanja i vajanja za 23 mališana uzrasta od pet do 15 godina, koliko ih je bilo zainteresovanih. Oni su ove godine prvi put imali i časove vajanja", rekao je Vujević novinarima.

Istoričar umjetnosti Marina Cvetanović iz Loznice govorila je sa stručnog aspekta o radovima koji su nastali na ovoj koloniji.

Ona je ocijenila da su likovni umjetnici i ovog puta imali potpunu slobodu stvaranja u uslovima kakve im poklanja skroviti i lijepi Ugljevik.

"Kontinuitet je ono što krasi ovo dešavanje. U vremenima kakva su trenutno, gdje je sve nekako skrajnuto, a naročito kultura, ovakva manifestacija sa tradicijom ne bi mogla opstati bez institucije koja stoji iza nje", rekla je Cvetanovićeva.

Diplomirani vajar, profesor likovne kulture Mirjana Vuksanović iz Beograda, naglasila je da uvijek rado dolazi u Ugljevik i Republiku Srpsku.

"Na Likovnoj koloniji radila sam akril na platnu na tematiku konja. Oni predstavljaju jedan vid slobode, što je nama jako potrebno u današnje vrijeme kada postoje razna ograničenja", rekla je Vuksanovićeva.

Ona je u Ugljeviku prije 15 godina imala samostalnu izložbu i autor je spomen-biste Filipa Višnjića ispred ugljevičkog Centra za kulturu, kao i spomen-biste ovog slavnog pjesnika i guslara u njegovom rodnom selu Gornjoj Trnovi.

Organizator izložbe je Centar za kulturu u saradnji sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske, a pokrovitelj opština Ugljevik.


​Za Semberija info - Mladen Vasilić