U GORNjOJ TRNOVI PROSLAVLjENA OGNjENA MARIJA :: Semberija INFO ::

 

U GORNjOJ TRNOVI PROSLAVLjENA OGNjENA MARIJA


U Gornjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježena krsna slava Hrama Svete velikomučenice Marine - Ognjena Marija i služen pomen za sedam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Duško Tanacković koji je vjernicima u propovijedi poručio da Sveta velikomučenica Marina spada u velike svetiteljke, te da je posebno poštovana kod majki i njihov je veliki čuvar.
„Ognjena se zove zato što je u njenom srcu toliko oganj bio jak da je stala kao dijete pred mučitelje i javno ispovjedala vjeru u jednoga Boga“, rekao je Tanacković.

Zajedno sa brojnim vjernicima hramovnoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je svim parohijanima čestitao slavu sa željom da današnji, ali i svaki naredni dan, učvrsti sve Srbe u vjeri pravoslavnoj.
"Na ovaj način da mlade generacije, djecu našu, učimo vjeri pravoslavnoj, ljubavi, tradiciji, kulturi i običajima", istakao je Perić.

On je poželio da Gornja Trnova, rodno mjesto čuvenog srpskog pjesnika Filipa Višnjića, kada se izradi replika njegove rodne kuće, bude mjesto koje će posjećivati Srbi iz cijelog svijeta.

„Ovdje ćemo u narednom periodu, izraditi zoning plan kako bi na što bolji i kvalitetniji način uljepšali ovaj turistički dio naše opštine“, najavio je Perić.

Zajedno sa načelnikom Perićem hramovnoj slavi prisustvovao je potpredsjednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić koji je mještanin Gornje Trnove.

Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.