ODRŽAN VIDOVDANSKI SAJAM NARODNIH RUKOTVORINA U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN VIDOVDANSKI SAJAM NARODNIH RUKOTVORINA U UGLjEVIKU


Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku okupio je 30 izlagača, a na platou ispred Centra za kulturu "Filip Višnjić" posjetioci su imali priliku da vide ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda i kolače.

Ovu manifestaciju, koja se održava u okviru "Vidovdanskih svečanosti", otvorio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je važno pokazati rukotvorine baka, majki, supruga, sestara ili kćerki, odnosno onih koje su stub društva i porodica.



"Važno je da žene imaju više učešća i u političkom, kulturnom i ekonomskom životu naše lokalne zajednice", rekao je novinarima Perić, koji je najavio dalju podršku lokalne uprave ovoj i sličnim manifestacijama

Sveštenik Milan Topić, koji je blagoslovio skup, rekao je da treba čuvati svoju tradiciju, rukotvorine i sve ono što je srpska istorija, jer u suprotnom Srbi neće znati ko i šta su.

"Kroz istoriju znamo da su naše bake, majke, supruge, očuvale vjeru i to treba da rade i današnje mlade majke da bi imali svijetlu budućnost. Ukoliko budemo zaboravili na tradiciju onda nećemo znati ko su nam preci", rekao je Topić.

On je dodao da su podmajevička sela bogata tradicijom i da to treba pokazivati.



Predsjednik Kola srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina" Anđa Srijemac kaže da je ideja ovog udruženja, koje postoji od 2008. godine i broji 50 članica, bila da se ovaj sajam održava za Vidovdan.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Ugljevik Momčilo Marsenić rekao je da se ovaj sajam održava peti put i iz godine u godinu okuplja sve više izlagača.

"Ovaj sajam u smislu naše duhovnosti i tradicije ima šta da pokaže budućim generacijama", poručio je Marsenić.

Organizatori sajma su Crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina", Boračka organizacija Ugljevik, opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Centar za kulturu "Filip Višnjić" i Svetosavska omladinska zajednica, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Otvaranju sajma prethodio je bogat program Kulturno-umjetničkog društva "Rudar" iz Ugljevika.

Za Semberija info - Mladen Vasilić