UGLjEVIK: SASTANAK O RJEŠAVANjU ZAOSTALIH MINA :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: SASTANAK O RJEŠAVANjU ZAOSTALIH MINA


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić sastao se danas sa predstavnicima Organizacije "Posavina bez mina" iz Brčkog, sa kojima je razgovarao o projektu podizanja svijesti stanovništva o preostalim opasnostima od mina koji se sprovodi na području ove lokalne zajednice.

Predstavnik organizacije iz Brčkog Svjetlana Pavlović rekla je da se u okviru ovog projekta radi zanavljanje znakova minske situacije, kao i postavljanje novih znakova gdje je potrebno.

"Posebno je važno konstantno podsjećanje stanovništva svih ugroženih kategorija i lokalnih vlasti da minska opasnost još uvijek postoji", rekla je novinarima Pavlovićeva.

Ona je upozorila da se stvorio lažni osjećaj sigurnosti kod građana jer nije bilo incidenata sa zaostalim minama u proteklom periodu.

"U Ugljeviku imamo nešto manje od milion kvadrata minske sumnjive površine i zato šaljemo poruku stanovnicima da budu pažljivi, da ne pale i ne sijeku šume na sumnjivim površinama, niti da skidaju znakove gdje je obilježena opasnost od mina", objasnila je Pavlovićeva.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je potreba lokalne zajednice da se pitanje zaostalih minskih polja u potpunosti riješi, te naveo da su danas dogovorene određene aktivnosti na definisanju minski sumnjivih površina.

Perić je istakao da se posebna pažnja posvećuje na prostorima mjesnih zajednica Mezgraja i Glinje, gdje postoje sumnjive površine u kojima ima zaostalih mina.

"U proteklom periodu smo riješili znatan dio problema vezanog za mine, a želimo da u potpunosti riješimo ovaj problem kako bi stanovnici bili bezbjedni", zaključio je Perić.

​Semberija info - M. Vasilić