OTVORENI "DANI HARMONIKE" U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

OTVORENI "DANI HARMONIKE" U UGLjEVIKU


Trinaesti festival "Dani harmonike" koji je sinoć otvoren u Ugljeviku okupio je 200 takmičara iz 13 zemalja, rekao je organizator Slaviša Perić.
 
"Poseban značaj festivalu od ove godine daje organizacija u saradnji sa Svjetskom asocijacijom akordeonista kroz kvalifikacije za Svjetski kup harmonike i izbor predstavnika BiH koji će učestvovati u finalu Svjetskog kupa u Minhenu", naveo je Perić.
 
On je izrazio zadovoljstvo što je festival zadržao tradiciju održavanja uprkos pandemiji virusa korona i dodao da je za učesnike iz inostranstva takmičenje u onlajn formatu, ali se dio takmičenja održava i uživo.
 


Perić je zahvalio pokrovitelju festivala, predsjedniku Republike Srpske i opštini Ugljevik, kao i gradu Bijeljina koji podržavaju ovu smotru harmonike.
 
Na svečanosti u ugljevičkom Centru za kulturu prve festivalske večeri nastupili su svjetski izvođači Jurij Šiškin i Stanislav Mališev iz Rusije, kao prošlogodišnji laureati.
 
"Teško je naći teritoriju u cijelom svijetu gdje možeš da budeš srećan, a ovdje u Ugljeviku srećem ljude koji uvažavaju i vole jedni druge i bave se profesionalnim stvarima", rekao je Šiškin novinarima i zahvalio svima koji pomažu ovaj festival.
 


Mališev , koji prvi put učestvuje na festivalu, publici se predstavio izvođenjem numera na digitalnoj harmonici.
 
"Raduje me dolazak u Republiku Srpsku i veoma sam srećan što učestvujem na ovom prestižnom festivalu", rekao je Mališev.
 
Festival je otvorio načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je poželio dobrodošlicu takmičarima i naveo da su "Dani harmonike" najznačajnija kulturna manifestacija u ovoj opštini, značajna i za Republiku Srpsku i region.
 


"Ovaj festival je pronio ime Ugljevika u svijetu, zahvaljujući umjetnicima i njihovim učenicima koji su bili učesnici takmičenja", rekao je Perić.
 
On je zahvalio organizatoru i izrazio nadu da će, zahvaljujući Muzičkoj školi "Kornelije Stanković", Republika Srpska i BiH dobiti organizaciju Svjetskog kupa harmonike.