UGLjEVIK: SLUŽEN PARASTOS VOJVODI MANDI :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: SLUŽEN PARASTOS VOJVODI MANDI


U Ugljeviku je danas služen parastos vojvodi Mitru Maksimoviću Mandu povodom 18 godina od smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ "Mandini lavovi".

Cvijeće su kod spomen-biste Mandi na platou ispred Centra za kulturu položili članovi porodice, saborci, predstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji.

Devetnaestogodišnji Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, istakao je da je ponosan na svog oca čija djela govore da je ostavio dubok trag u srpskom narodu.



"Danas smo održali Peti memorijalni kros, sa 25 učesnika, gdje smo od mjesta pogibije mog oca u Dvorovima trčali do Ugljevika ispred Spomen-biste", rekao je Maksimović novinarima i zahvalio svim rekreativcima, učesnicima krosa, kao i svima koji njeguju sjećanja na lik i djelo vojvode Mande.



Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je vojvoda Mando dao ogroman doprinos zajedno sa svojim vojnicima u stvaranju Republike Srpske.



"Mando je i poslije rata bio aktivan, bio je veliki humanista kao i sportski radnik. Sve što je radio bilo je sa velikim uspjehom, a opština Ugljevik je prva u Republici Srpskoj postavila spomenik poginulim borcima VRS, dok je Mando bio na čelu lokalne Boračke organizacije", naveo je Marinković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić odao je poštu srpskom junaku i naglasio da je vojvoda Mando simbol zaštite cjelokupnog ovog kraja.



"Vojvoda Mando je bez razmišnjanja krenuo u odbranu srpskog naroda. Na ovaj način se prisjećamo našeg komandanta, koji je bio i predsjednik opštine Ugljevik, ali se prisjećamo i svih onih koji su u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote za opstanak srpskog naroda", rekao je Perić.

Perić je istakao da je dužnost i obaveza svih da se sjećaju junaka iz prethodnog rata, jer narod koji pamti svoje žrtve sigurno da ima svoju budućnost.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba "Rudar", a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

Ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti memorijalnog turnira u malom fudbalu "Vojvoda Mando".

​Opština Ugljevik