EPISKOP FOTIJE: UGLjEVIK POLAKO POSTAJE DUHOVNI CENTAR EPARHIJE :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE: UGLjEVIK POLAKO POSTAJE DUHOVNI CENTAR EPARHIJE


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas u Ugljeviku, nakon što je osveštao zvona u Hramu Svetih vračeva Kozme i Damjana u izgradnji, da ova opština polako postaje duhovni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske.
 
"Pored hrama u izgradnji, Ugljevik ima i Hram Svete Petke Paraskeve, kao i Manastir Svetog Aleksandra Nevskog, koji su podigli ruski vojnici koji su bili u mirovnoj misiji, ali i brojne druge hramove", podsjetio je vladika Fotije.
 
On je istakao da ga raduje to što su danas osveštana zvona, koja trebaju da budu glas sabiranja srpskog naroda kada se čuju.
 
"U molitvama smo govorili da zvona štite od raznih nepogoda, oluja, grada i drugih neprilika. Mnogi ljudi žive od zemlje koja im daje plodove, a Crkva se moli Bogu da im zaštiti plodove", rekao je episkop Fotije novinarima.
 
Vladika Fotije je ocijenio odličnom saradnju sa načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem, ističući da je to primjer dobre saradnje Crkve i vlasti na lokalnom nivou.
 
Perić, koji je i zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, zahvalio je episkopu Fotiju, za kojeg je istakao da uvijek donosi radost u opštinu Ugljevik.
 

"Sabrali smo se danas da osveštamo zvona hrama u izgradnji. I na taj način gradimo našu vjeru pravoslavnu imajući u vidu da su upravo vjera i Crkva održali srpski narod na ovim prostorima", rekao je Perić i obećao da će i u narednom periodu još snažnije podržavati Srpsku pravoslavnu crkvu.
 
Starješina hrama, protojerej-stavrofor Duško Tanacković rekao je da će postavljanje zvona početi već od sutra.
 
Tanacković je rekao da se nastavlja gradnja hrama, unutrašnji i radovi na fasadi, te zahvalio ljudima dobre volje koji su priložnici ovog hrama.
 
Osveštanju su prisustvovali članovi građevinskog odbora za gradnju hrama.