Majevički doručak :: Semberija INFO ::

 

Majevički doručak


Zdrava životna sredina, što je potvrđeno i nedavnim mjerenjima i ispitivanjima Instituta za javno zdravstvo RS i Republičkog centra za zaštitu od zračenja, vidimo kao uslov i šansu za razvoj majevičkog kraja, proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma, kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare.
Savić ističe podatak da je na području opštine Lopare u ovoj godini otvoreno 392 nova radna mjesta, zahvaljujući, prije svega, privatnoj inicijativi i pokretanju proizvodnje u preduzećima kao što su „Termal“, „Đokić metal“, “Wood world“, „Termoelektro oprema“.
„Što se tiče proizvodnje zdrave hrane, planirana je izgradnja mini – fabrike za proizvodnju tvrdog sira u Jablanici. Privrednik Dragan Jović već je podigao novi voćnjak na površini od 50 hektara. U Tobutu ćemo podržati proizvodnju originalne „majevičke pečenice“. Uz destileriju voća i proizvodnju voćnih rakija u Milinom Selu  i proizvodnju „majevičkog hljeba“, bićemo u prilici da kompletiramo „majevički doručak“ sa proizvodima iz ovog kraja“, kaže Savić, ističući da se puno očekuje i od izgradnje regionalnog Sportsko – rekreativnog kompleksa na Busiji, na Majevici, koji bi mogao obogatiti i turističko – ugostiteljsku ponudu šireg područja.

Lj.Lj.