ZA BIZNISE PET ŽENA 44.000 KM :: Semberija INFO ::

 

ZA BIZNISE PET ŽENA 44.000 KM


U Loparama su danas sa pet žena potpisani ugovori, ukupne vrijednosti 44.000 KM, za pokretanje biznisa u oblasti uslužnih i proizvodno-prerađivačkih djelatnosti, te poljoprivrede i stočarstva, a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju poslova, saopšteno je iz USAID-a.
 
Sredstva su u jednakom iznosu obebijeđena kroz USAID-ov Program podrške marginalizovanim grupama i zahvaljujući budžetu opštine Lopare.
 
Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da je bitno da su se žene ohrabrile i pristupile ovom projektu.
 
"Uspješnost njihovih projekata, ali i same preduzetnice, veoma su važne za našu zajednicu. Predstavljaju garant budućeg djelovanja u ovakvim i sličnim projektima, bilo kroz dalju saradnju sa USAID-om ili kroz naše vlastite opštinske programe", rekao je Savić nakon potpisivanja ugovora.
 
Savić je naveo da je cilj opštine Lopare da današnje potpisnice postanu uspješni preduzetnici, a njihovi biznisi samoodrživi, te za podršku zahvalio USAID-ovom Programu podrške marginalizovanim grupama.
 
Direktor USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama Jasmin Bešić rekao je da je opština Lopare jedna od devet jedinica lokalnih samouprava koje je USAID odabrao za učešće u uspostavljanju druge faze Fonda za podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena.
 
"Udruživanjem sredstava nastao je zajednički Fond u iznosu od 540.000 KM u kojem podjednako učestvuju USAID i odabrane jedinice lokalne samouprave", pojasnio je Bešić.
 
Bešić je naglasio da je USAID-u je važno jačanje uloge žene u društvu.
 
"Važno nam je da podržavamo žene u biznisima za koje mislimo da će uspjeti u njihovim zajednicama", izjavio je Bešić i naglasio da će osim finansijske, USAID i opština Lopare pružiti i mentorsku podršku za nove preduzetnice, u trajanju 12 mjeseci.
 
Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene sa invaliditetom, majke osoba sa invaliditetom, žena iz ruralnih područja, žrtava nasilja, te nezaposlene mlade žene.
 
Budući preduzetnik Rada Maksimović rekla je da je do sada imala priliku da radi u drugim salonima.
 
"Sada želim da otvorim vlastiti kozmetički salon za uljepšavanje i ova podrška će mi mnogo značiti na samom početku. Nadam se da ću svojim trudom i zalaganjem opravdati povjerenje USAID-a i opštine Lopare, ali i svojih klijenata", rekla je Maksimovićeva.
 
Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena, koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 150 biznisa, a ukupna investicija premašuje milion KM.