LOPARE: IZLOŽBOM OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN LICA SA INVALIDITETOM :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: IZLOŽBOM OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN LICA SA INVALIDITETOM


Osobe sa invaliditetom juče su izložbom pod nazivom „Žene sa invaliditetom kao segment društva“ u Centru za kulturu u Loparama obilježili Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Organizator izložbe je Savez paraplegičara oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske, a izložbu je finansijski pomoglo sa 4.000 KM Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prije otvaranja izložbe održan je okrugli sto na kome je su učestvovali predstavnici opštine Lopare i javnih istitucija ove majevičke opštine.


Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da je na okruglom stolu razgovarano o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u ovoj majevičkoj opštini.

„Ovo je oblast kojoj treba da posvete svi pažnju i da se cjelokupno društvo angažuje da bi se problemi lica sa invaliditetom smanjili. U Loparama radimo  na rješavanju njihovih problema i to ćemo činiti i u narednom periodu“, rekao je Savić i dodao da društvena zajednica Republike Srpske treba da izdvoji više sredstava za njihove aktivnosti kao i više pažnje ovim osobama.

Sekretar ovog saveza  Milena Obradović rekla je da se u okviru ovog projekta održala obuka ze žene sa invaliditetom, 14. i 15. novembra, koje na otvorenom tržištu rada ne mogu da ostvare rezultate zbog arhitektonskih i stručnih barijera.


„Edukacija  im  je omogućila  da izrađuju predmete za svoje domaćinstvo ili tržište, a obuke su u okviru ovog projekta održane u Loparama i Novom Gradu“, rekla je Obradovićeva.

Ona je istakla da su danas izloženi dekupaž radovi i radovi na staklu žena koje su prošle kroz radionicu.

Predsjednik Udruženja  paraplegičara iz Lopare Pero Savić rekao je da ovo udruženje  postoji od 2003. godine i da broji 80 članova.

Jedina smo organizacija koja se bavi problemima osoba sa invaliditetom, imamo 80 članova, po svim oblicima invaliditeta“, rekao je Savić.