UGOVORI ZA TRI KORISNIKA PROGRAMA OPORAVKA OD POPLAVA :: Semberija INFO ::

 

UGOVORI ZA TRI KORISNIKA PROGRAMA OPORAVKA OD POPLAVA


U opštini Lopare su potpisani ugovori sa tri korisnika paketa u oblasti poljoprivredne proizvodnje, u okviru Programa za oporavak od poplava koji finansira EU, a sprovodi UNDP u BiH.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da će još četiri korisnika dobiti podršku, od čega će tri dobiti za zapošljavanje, a jedan za samozapošljavanje.

"Za ove porodice je, osim kuća koje će dobiti ili koje će biti obnovljene, važno da im na ovaj način bude omogućeno da sa bave poljoprivredom, da se zaposle i od toga žive", izjavio je Savić novinarima.



Savić je napomenuo da je šteta na području opštine Lopare u klizištima 2014. godine procijenjena na 21 milion KM.

"Bili smo u velikom problemu u 2014. godini, a danas smo na odličnom putu da sve saniramo. Ukupno 100 kuća će biti izgrađeno za oštećene, 22 mosta, veliki dio putne mreže je saniran. Prvu pomoć pružili su naši Majevičani iz dijaspore koji su izgradili 25 kuća. Pomogli su nam Vlada Republike Srpske, međunarodne organizacije i međunarodni donatori, kao i sredstva iz lokalnog budžeta", rekao je Savić.

Goran Spasojević i Jovica Đukanović dobili su plastenike površine 100 metara kvadratnih, a Miloš Stjepanović dobio je motokultivator i tri dunuma kukuruza.

"U plasteniku ću sijati papriku i paradajz i od toga zarađivati. Poljoprivredom se bavim deset godina, a plastenik će mi pomoći, jer ću se tako zaštiti od vremenskih neprilika", rekao je Jovica Đukanović iz Lipovica kod Lopara.

Goran Spasojević iz mjesne zajednice Vukosavci kaže da sije povrće na otvorenom i da će mu plastenik dobro doći, te da će unaprijediti proizvodnju povrća.

"Uz plastenik ću dobiti sadnice paprike i paradajza, a u narednom periodu potrudiću se da obnovim mehanizaciju", rekao je Spasojević.