LOPARE - ZDRAVA SREDINA - ŠANSA ZA RAZVOJ OPŠTINE :: Semberija INFO ::

 

LOPARE - ZDRAVA SREDINA - ŠANSA ZA RAZVOJ OPŠTINE


Na području opštine Lopare nema pojačanog radioaktivnog zračenja što je bio jedan od uslova koji strani investitori traže kako bi započeli biznis u ovoj majevičkoj opštini.

Na zahtjev opštine Lopare, ovo je potvrdio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Republički centar za zaštitu od zračenja.



Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je ovaj kraj zdrava životna sredina, što predstavlja razvojnu šansu majevičkog kraja u proizvodnji zdrave hrane i razvoju turizma, ali i drugih grana privrede.

Savić je podsjetio da su postojale spekulacije da je zračenje na području Lopara pojačano još od osamdesetih godina, ali i zbog NATO bombardovanja rejona Stolice u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Ovim ispitivanjem smo raščistili situaciju. Konstatovano je da u Loparama imamo potpuno zdravu sredinu, bez štetnih uticaja", precizirao je Savić.

Načelnik Lopara je istakao da je mjerenje bilo potrebno i zbog najavljenog projekta izgradnje mini fabrike tvrdog sira u Jablanici kod Lopara.

"Istovremeno na Busiji kod Lopara namjeravamo realizovati regionalni projekat izgradnje Sportsko-rekreativnog kompleksa", naveo je Savić.

Tokom oktobra provedena su mjerenja na tri lokacije u opštini, pri čemu su uzeti uzorci vode i vazduha. Na osnovu izvršenih mjerenja zaključeno je da nema povećanog zračenja.