“USAID Dijaspora invest” predstavio program podrške u Loparama


„USAID Dijaspora invest“ i opština Lopare predstavili su danas javni poziv za dodjelu bespovratnog novca za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u BiH.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo jer ova majevička opština uspješno sarađuje sa dijasporom dugo godina.

Savić je istakao da je ovaj projekat prilika da se konkretno uradi za one firme koje su starosti do tri godini ili su u fazi osnivanja, a imaju vezu sa dijasporom.

– U prethodnom periodu bazeni “Oktopus” iz Lopara su dobili sredstva od “USAID Diaspora investa”, a uvjeren sam da će i ovom pozivu kvalitetna ideja iz dijaspore dobiti podršku ovog projekta – rekao je Savić novinarima.

On je dodao da je ovaj projekat veoma značajan za opštinu Lopare, ali i prilika da se sugrađani iz dijaspore uvjere da postoji razni vidovi podrške za pokretanje njihovog biznisa.

Savić je kao primjer istakao projekat farme koza koji će rezultirati proizvodnjom kozijeg sira i mlijeka.

Predstavnik projekta „USAID Dijaspora invest“ Armin Alijagić rekao je da ovo peti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za privatni sektor, preduzeća koja su u suvlasništvu dijaspore ili koje su uz posredstvo dijaspore došle u Lopare.

Alijagić je dodao da se grant podrške dodjeljuje u iznosu do 50.000 KM.

– Podržava se investiranje u stalna sredstva, sufinansiranje nabavke opreme, alata i drugih stalnih sredstava – rekao je Alijagić.

Projekat “USAID Diaspora invest” osigurava grant za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja imaju dokazivu poslovnu vezu sa ili su u vlasništvu ili suvalasništvu člana BiH dijaspore, ili da imaju dokazivu poslovnu vezu sa BiH dijasporom. Javni poziv za aplikacije će biti otvoren do kraja septembra ove godine.

Srpska info/Info Bijeljina