U Priboju kod Lopara snimani kadrovi filma o Veljku Čubriloviću :: Semberija INFO ::

 

U Priboju kod Lopara snimani kadrovi filma o Veljku Čubriloviću


U Priboju kod Lopara danas su snimani kadrovi dokumentarno-igranog filma o Veljku Čubriloviću, autora novinara “EuroBlica” i Srpskainfo Milana Pilipovića.

Bojan Vujčić, viši kustos istoričar Javne ustanove „Zavičajni muzej“ iz Gradiške, koji je producent filma, rekao je da je Priboj samo jedna od destinacija koje se koriste prilikom snimanja.

– Veljko Čubrilović je rođen u Gradiški 6. juna 1886. i predstavlja simbol stradanja srpskog naroda u BiH. Kao Gradiščanin je zaslužio da njegova žrtva bude obilježena gradskim trgom i statuom – rekao je Vujčić.

On je napomenuo da je ideja za snimanje filma potekla prije dvije godine, kada je realizovana izložba “Bosanska Gradiška u Velikom ratu”.

– Predstavljamo žrtvu Veljka Čubrilovića i kompletne porodice Čubrilović – istakao je Vujčić.

Sagovornik u filmu je načelnik opštine Lopare Rado Savić. On je izrazio zadovoljstvo što će se ova majevička opština naći u priči koja ponovo u srpskom narodu rasvjetljava ulogu i značaj ove istorijske ličnosti.

– Veljko Čubrilović je povezan s nama, a Majevičani mogu s ponosom reći da je on Majevičanin – naglasio je Savić.

On je zahvalio gradu Gradiška, koja je snažno podržala film i bez koje ova priča ne bi uspjela.

Autor filma Milan Pilipović rekao je da film ima dokumentarno-igranu formu, a Veljka Čubrilovića tumači glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović iz Gradiške.

– Na filmu je angažovan producent Bojan Vujinović, direktor „Zavičajnog muzeja“ iz Gradiške, a u tehničkoj ekipi su Danijel Špadić i Zoran Pilipović, studenti Kamere na Akademiji umjetnosti u Banjaluci – rekao je Pilipović.

Dodaje da je do sada simljen veći dio dokumenata i izjava za ovaj film, a da su posebno značajna svjedočenja Vere Vujčić, unuke Veljka Čubrilovića, istoričara i drugih sagovornika u Somboru, gdje je završio učiteljsku školu, te Sarajevu, Beogradu, Banjaluci i drugim mjestima.

Srpska info