NOVI PROIZVODNI POGON ZA NOVA RADNA MJESTA U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

NOVI PROIZVODNI POGON ZA NOVA RADNA MJESTA U LOPARAMA


Načelnik opštine Lopare Rado Savić i premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorili su juče u Loparama novi pogon firme koja će u narednih dvije godine donijeti 50 novih radnih mjesta.

-U posljednjih dvije godine u opštini Lopare zaposlenje je dobilo 400 građana- istakao je načelnik ove majevičke opštine Rado Savić.

On je na jučerašnjem otvaranju novog pogona firme koja se bavi izradom dijelova za termoenergetske objekte izrazio zadovoljstvo jer je prema njegovim riječima  ovo još jedan u nizu pozitivnih privrednih projekata u opštini Lopare.

-Pronašli smo investitore koji su otvorili privredne pogone koji su svi izvozno orijentisani na tržišta zapadne Evrope,  saradnja sa dijasporom je dala značajne rezultate kada je riječ o privlačenju stranih investicija. U ovoj godini otvoreni su bazeni, takođe je to investicija našeg Majevičana koji živi i radi u Švajcarskoj-rekao je Savić.

On je napomenuo da se u posljednje vrijeme bilježe pozitivni rezultati u oblasti poljoprivrede, izgrađen je najveći voćnjak u ovom kraju na 50 hektara zemlje, sa 40.000 sadnica šljive.

-Poznati smo kao voćarski kraj, i kao jedan od najvećih proizvođača šljive, i u narednom periodu investitor će izgraditi hladnjače za voće koje će se slati na inostana tržišta i koja će poboljšati proizvodnju svim voćarima našeg kraja-naveo je Savić.

Savić je dodao da se bilježe pozitivni rezultati i u oblasti infrastrukture, gdje je u posljednje vrijeme izgrađeno 10 kilometara asfaltnog puta širom opštine Lopare.

-Imamo planove za budućnost, pronašli smo investitora za gradnju Sportsko-rekreativnog centra „Busija“ na Majevici, koji je jedan od najznačajnijih projekata u posljednjih 30 godina, a kad se završi biće jedno od najljepših turističkih mjesta u ovom regionu-rekao je Savić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo, kako kaže, što se našao na ovakvim dešavanjima i ovakvim situacijama  kad se otvaraju novi pogoni i prave nova radna mjesta.

-To je ono je ono što imponuje svakoj vlasti, posebno sam zahvalan vlasniku firme Iliji Stjepanoviću što je imao snage i volje da, pored toga što ima osam firmi u ovoj grupaciji i u inostranstvu i drugom entitetu,  došao je ovde u Lopare u nerazvijenu lokalnu zajednicu da  na neki način pomogne građanima i da ovim kapacitetima zaposli ove ljude i da šansu da ostanu ovde i da rade-rekao je Višković.

Višković je naglasio da je namjera za  naredni period ova firma  utrostuči broj zaposlenih i da je ta investicija vrijedna preko 2 miliona KM.

-Ono što je posebno bitno i što imponuje je da njegovi radnici ne odlaze i ne napuštaju Srpsku te da imaju plate preko 1.000 KM-istakao je Višković i najavio da će u narednom periodu podržati ovu firmu.