JU CENTAR ZA KULTURU I INFORMISANjE LOPARE: Uspješna godina loparske kuće kulture :: Semberija INFO ::

 

JU CENTAR ZA KULTURU I INFORMISANjE LOPARE: Uspješna godina loparske kuće kulture


Centar za kulturu i informisanje Lopare osnovan je 2010. godine kao javna ustanova s ciljem podsticanja kulturnog stvaralaštva i njegovanja tradicionalnih vrijednosti podmajevičkog kraja.

Osnovna djelatnost ustanove je izvođačka umjetnost, a pored te, ustanova je registrovana za još nekoliko djelatnosti u okviru kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, izdavaštva i sličnih djelatnosti koje obezbjeđuju kulturne, zabavne ili rekreativne sadržaje i usluge.
 
U zgradi Centra za kulturu nalaze se još prostorije Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović”, te prostorije SKPD ,,Prosvjeta” Lopare, a prostor povremeno koriste i druga udruženja građana i omladinske organizacije. Od osnivanja do danas ustanova je izrasla u centralno mjesto u kome se planira i organizuje ukupni kulturno-umjetnički i zabavni život Lopara.- Možemo reći da postižemo dobre rezultate i da smo samo u ovoj godini imali više od 30 kulturno-umjetničkih i zabavnih manifestacija, različitog tipa i sadržaja. Najčešće se radi o muzičkim, pozorišnim, likovnim i programima iz književnosti. Građani Lopara imali su priliku da vide i izložbe slika, pozorišne predstave, bioskopske projekcije, muzičke nastupe kulturno-umjetničkih društava, izvornih grupa i pojedinaca, promocije knjiga, programe za djecu i omladinu i druge razne kulturne i zabavne manifestacije. Naš ,,Centar za kulturu i informisanje’’ mjesto je gdje se održavaju i tradicionalne manifestacije kao što su Svetosavska akademija, Majevičko posijelo, Likovni sabor, obilježavanje istorijskih datuma i događaja značajnih za našu ustanovu, opštinu i Republiku Srpsku, kao i organizacija različitih seminara, edukativnih radionica i slično“, rekao je za „Semberija info“ Mirko Stević, direktor ,,Centra za kulturu i informisanje’’ iz Lopara.


 
Javna ustanova ,,Centar za kulturu i informisanje’’ Lopare bavi se i izdavaštvom. Do sada su objavili nekoliko knjiga, publikacija i časopisa. Njihov najznačajniji izdavački produkt, svakako, je časopis za jezik, književnost i duhovnost „Bokatin Dijak“. Zajednički imenitelj svih objavljenih sadržaja jeste da obrađuju teme iz istorije, kulture, jezika i tradicije ovog dijela podmajevičkog kraja.
 
Centar je otvoren za sve oblike saradnje sa svim zainteresovanim institucijama, ustanovama, grupama građana, umjetnicima i udruženjima kojima pruža maksimalnu podršku tokom realizacije njihovih kulturno-umjetničkih, zabavnih i edukativnih sadržaja.

- Mi smo, kao ustanova, otvoreni za sve vrste saradnje sa svima zainteresovanim ustanovama, samostalnim umjetnicima i udruženjima koji su za cilj imali kulturnu, zabavnu ili edukativnu ponudu. Takve programe smo uvijek podržavali. Sumirajući dosadašnji rad možemo biti zadovoljni onim što se događalo u ,,Centru za kulturu i informisanje’’ u Loparama. Moramo istaći da smo dobili jako pozitivne ocjene naših građana za sve što smo radili u okviru svoje djelatnosti. To najbolje govori koliko dobro obavljamo svoj posao i tako ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti“, izjavio je, pored ostalog, za ,,Semberija info’’ direktor Mirko Stević.
 
Za uspješan rad ,,Centra za kulturu i informisanje’’ od velikog je značaja dobra saradnja sa Opštinom Lopare, SPKD „Prosvjeta” Lopare, Narodnom bibliotekom „Desanka Maksimović”, ali i drugim organizacijama, udruženjima građana, umjetnicima i svima ostalima koji pokazuju interes za bilo koji vid saradnje na polju promovisanja kulture.