"RJEŠAVANjE PROBLEMA U ENERGETICI" NEŠKOVIĆ NA SASTANKU ENERGETSKE ZAJEDNICE EVROPE U BEČU :: Semberija INFO ::

 

"RJEŠAVANjE PROBLEMA U ENERGETICI" NEŠKOVIĆ NA SASTANKU ENERGETSKE ZAJEDNICE EVROPE U BEČU


Novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković izjavio je da je na sastanku Zelenih klubova zemalja članica Energetske zajednice zaključeno da zatvaranje rudnika uglja i termoelektrana ima dubok socio-ekonomski uticaj na regione zavisne od uglja. 
 
Nešković je rekao da to zatvaranje postaje sve izazovnije u trenutnom kontekstu rizika sigurnosti snabdijevanja i rastućih cijena energije.
 

"Rješavanje problema nedostatka energenata je u središtu Inicijative za pravednu tranziciju Energetske zajednice i zato je sastanak bio fokusiran na glavne preporuke o tome kako identifikovati i riješiti energetsko siromaštvo", rekao je Nešković nakon današnjeg sastanka u Beču.


 
Prema njegovim riječima, na sastanku se diskutovalo i o otvorenom regionalnom Fondu za jugoistočnu Evropu, kao i oblastima transporta i zaštite životne sredine.
 
Nešković, koji je potpredsjednik Zelenog kluba BiH, pozvao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkovskog da posjeti BiH i upozna se na licu mjesta sa problematikom vezanom za energetske sisteme.