SRPSKO PROSVJETNO I KULTURNO DRUŠTVO „PROSVJETA“ LOPARE KAO VELIKA PORODICA: Čuvar kulture i tradicije majevičkog kraja :: Semberija INFO ::

 

SRPSKO PROSVJETNO I KULTURNO DRUŠTVO „PROSVJETA“ LOPARE KAO VELIKA PORODICA: Čuvar kulture i tradicije majevičkog kraja


Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ,,Prosvjeta“ osnovano je 1902. godine u Sarajevu. Osnovala ga je grupa istaknutih srpskih  intelektualaca, među kojima je bio i učitelj Veljko Čubrilović.
 
Čubrilović je za vrijeme svog boravka i rada u Priboju (1910-1914. god.) prvi donio ideje Prosvjete u Priboj. Rad SPKD ,,Prosvjeta“ Lopare obnovljen je 23. juna 1991. godine, kada je formiran opštinski odbor društva koji do danas djeluje pod okriljem Glavnog odbora Pale. Od tada je osnovano niz sekcija, kao što su sekcija za očuvanje narodne tradicije, folklorna, dramsko-recitatorska, likovna sekcija, sekcija gitara i pjevanje i druge. Najviše članova broji folklorna sekcija koja je podijeljena u dva ansambla (prvi i dječiji). SPKD „Prosvjeta“ Lopare trenutno broji oko 120 članova, od čega većinu čini podmladak do 18 godina.,,Prosvjeta’’ Lopare je učestvovala u izradi i realizaciji velikog broja kulturnih projekata u saradnji sa kolegama iz Gradskog odbora SPKD ,,Prosvjeta“ Bijeljina, sa lokalnim, entitetskim i državnim vlastima kao i sa međunarodnim partnerima. Neki od projekata osnaživanja kulture u podmajevičkom kraju bili su „Pozorišni festival dijaspore“, „Folklorom do pomirenja“, „Ćirilice, čedo moje!“, „Kulturom do zajedničke budućnosti“, itd.
Prošle godine Društvo je obilježilo jubilej - 30 godina od obnavljanja rada ,,Prosvjete“ Lopare.

- S obzirom da je svaki član našeg Društva u svoje vrijeme dao manje ili više značajan doprinos u radu ,,Prosvjete’’, jako je nezahvalno izdvojiti najboljeg, s obzirom da svaki član na svoj način aktivno doprinosi našem radu, počev od podmlatka do punoljetnih članova. Ako postoji potreba da se neko izdvoji, ja bih, a nadam se da mi ostali članovi našeg Društva neće zamjeriti, izdvojila jednog čovjeka. Riječ je o Stevi Joviću. Protojerej stavrofor Stevo Jović jedan je od utemeljivača našeg Društva,  dobrotvor, član Nadzornog odbora i počasni član SPKD „Prosvjeta“ Lopare. U znak zahvalnosti za njegov nemjerljiv doprinos, povodom obilježavanja 30 godina od obnavljanja rada SPKD „Prosvjeta“ Lopare, uručena mu je Povelja za dugogodišnji rad i doprinos u očuvanju i jačanju srpske prosvjete, kulture i duhovnosti, kao i opštoj afirmaciji društvenog rada i ugleda Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ,,Prosvjeta“ Lopare“, rekla je za portal „Semberija info“ Radmila Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora SPKD ,,Prosvjeta“ Lopare.

SPKD ,,Prosvjeta“ Lopare je tokom prethodne tri decenije učestvovalo i organizovalo mnoge manifestacije, kao što su „Majevičko posijelo“, obilježavanje praznika Cvijeti, kulturno-umjetničkog programa „Đurđevdanske svečanosti“, „Dani dijaspore“, „Kozjački susreti“, „Dani dječije scene“, književne večeri i sl. Društvo je ostvarilo dobru saradnju sa Opštinom Lopare, mnogim gradovima, prosvjetno-obrazovnim ustanovama, Centrom za kulturu i informisanje Lopare, Pravoslavnom crkvom, kulturno-umjetničkim društvima, opštinskim i gradskim odborima RS, medijima i dr. Društvo je gostovalo u gradovima širom Republike Srpske,  Srbije, u Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj odakle je ponijelo niz  nagrada i priznanja.
                                                        
- Zahvaljujući načelniku Opštine Lopare, kao i podršci naše dijaspore i ljudi dobre volje, Društvo uspijeva da održi kontinuitet u radu. Cjelokupan rad SPKD ,,Prosvjeta’’ Lopare provodi se u duhu tradicije i očuvanja kulturnih vrijednosti našeg kraja, a u cilju realizacije kulturne, javne i prosvjetne djelatnosti opštine Lopare i šire“, ističe na kraju razgovora za ,,Semberija info'' predsjednica Mitrović.                   


Semberske novine - Semberija info