Lopare :: Semberija INFO ::

 

30 GODINA OD FORMIRANjA 3. MAJEVIČKE BRIGADE - JUBILEJ HEROJSKE BORBE ZA USPJEŠNU ODBRANU NARODA


U Loparama je danas svečano obilježena krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Mitrovdan i 30 godina od formiranja Treće majevičke brigade koja je za odbranu naroda i ovog prostora odlikovana najvećim priznanjem Ordenom Nemanjića.
 
"Ponosni smo jer je iza nas veliko djelo, Republika Srpska", rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije iz Lopara Risto Radić i istakao da su slava i jubilej brigade u znaku pijeteta za 252 poginula saborca i ponosa na odbranu naroda i teritorije Srpske.
 
Prema njegovim riječima, Treća majevička brigada Vojske Republike Srpske bila je jedan od nosilaca odbrane na Majevici i izvršila je zadatak u potpunosti, nije izgubila ni pedalj branjene zemlje, iako je protiv sebe imala višestruko brojnijeg neprijatelja.


 
Ratni komandant Treće majevičke brigade general Momir Zec rekao je novinarima da je ova jedinica bila kičma odbrane Majevice, Semberije i Posavine i dala je veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani ovih prostora, da se ne ponove stradanja iz srpske istorije.
 
"Zajedno sa drugim brigadama, tamo gdje smo postavili liniju 1992. godine, tu smo dočekali i Dejtonski mirovni sporazum, sačuvan je prostor i narod, koji je i sam zaslužan jer je vjerovao u odbranu i ostao je na ognjištima, nije se raselio, nego branio svoje", istakao je general Zec.
 
On je rekao da je kroz brigadu prošlo oko 4.500 boraca i naglasio da su 252 poginula saborca srpski mučenici u borbi protiv novih stradanja naroda.
 
Majka poginulog borca Kristina Zimonjić u ratu je izgubila sina Nedeljka, poginuo je u 21. godini, neoženjen, a mati kaže da bol za njim s vremenom ne prolazi, nego postaje teži kako ona stari.
 
Načelnik Lopara Rado Savić čestitao je krsnu slavu Boračke organizacije i 30 godina od formiranja Treće majevičke brigade i istakao da lokalne zajednice trebaju snažno podržavati rad boračkih organizacija i čuvanje uspomene na Odbrambeno otadžbinski rat jer, zahvaljujući prije svega borcima, i Lopare danas žive u slobodi u Republici Srpskoj i imaju mogućnost da se razvijaju.


 
Savić je naveo da se iz opštinskog budžeta izdvaja 100.000 KM godišnje za rad Boračke organizacije, a ove godine zbog globane krize i rasta troškova života i dodatnih 35.000 KM za pomoć porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.
 
U Hramu Pokrova Presvete Bogrodice u Loparama služena je liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača, a ispred centralnog spomenika služen je parastos i položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima iz Odbrambeno otadžbinskog rata.