DOM ZDRAVLjA LOPARE: GINEKOLOŠKA SLUŽBA DOBILA VRIJEDNU OPREMU :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA LOPARE: GINEKOLOŠKA SLUŽBA DOBILA VRIJEDNU OPREMU


Domu zdravlja Lopare isporučena je medicinska oprema vrijednosti oko 20 000 KM za potrebe opremanja ginekološke ambulante koja je nedavno počela sa radom. Adnan Jabučar, službenik za odnose s javnošću u njemačkoj humanitarnoj organizaciji ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), je saopštio da je nabavka opreme realizovana kroz program koji je obuhvatio sedam opština u BiH gdje je sedam domova zdravlja dobilo medicinsku opremu za kojom je u prethodnim razgovorima izražena potreba.

-Jedan od njih je i Dom zdravlja Lopare za koji je nabavljena oprema vrijednosti oko 20 000 KM“, rekao je Jabučar. On je naveo da je projekat realizovan i donatorska sredstva prikupljena posredstvom Saveza njemačkih humanitarnih organizacija ADH (Aktion Deutschland Hilft)  za prevenciju i liječenja kovida u zdravstvenim centrima na Zapadnom Balkanu. Direktor Doma zdravlja dr Želimir Nešković, izrazio je zahvalnost njemačkoj humanitarnoj organizaciji i istakao da su donirani aparati vrlo značajni za Ginekološku službu.

-Ova služba je nova u Domu zdravlja. Ranije smo imali ginekološke preglede koji su rađeni na sedmičnom i dvonedjeljnom nivou, zahvaljujući ginekologu koji je konsultativno dolazio iz Bijeljine, a sada ćemo te usluge moći pružati samostalno“, rekao je dr Nešković. On je istakao da su aparat za CTG koji mjeri otkucaje srca beba kod trudnica, ginekološka sonda i konveksna sonda za savremeni ultrazvučni aparat tri najvažnije stavke iz pomenute donacije. Doktor Slađana Mijatović Jovanović, koja vodi Ginekološku službu Doma zdravlja, zahvalila se na donaciji i dodala da je počela registracija za prijavu u ginekološki tim.

„Pozivam sve žene da se registruju, na osnovu mog iskustva iz porodične medicine vidim da ih veliki broj po pet i deset godina nije dolazio na kontrolne preglede kod ginekologa“, navela je Jovanovićeva.