LOPARE: OBILjEŽENO 10 GODINA IZLAŽENjA ČASOPISA „BOKATIN DIJAK“ :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: OBILjEŽENO 10 GODINA IZLAŽENjA ČASOPISA „BOKATIN DIJAK“


Druženjem književnika sa publikom u Loparama je sinoć obilježena desetogodišnjica izlaženja časopisa za jezik, književnost i duhovnost „Bokatin Dijak“ za koji je saradnik iz Srbije Dragan Jovanović Danilov rekao da je dragocjen i da je zahvaljujući kvalitetu prerastao provincijalni usud.
„Najlepše je kada se u kulturi velike stvari dešavaju u malim sredinama, a „Bokatin Dijak“ je uspostavio prepozatljiv ton poštovanja tradicije, ali i novih ideja i vrednost u umetnosti“, rekao je Danilov novinarima.


Kao saradnik časopisa, ali i direktor biblioteke u Požegi, on je ocijenio da knjige i književnost ne gube publiku.
Urednik časopisa Slobodan Jović je uz jubilej istakao da „Bokatin Dijak“ kroz poeziju, prozu i književnu kritiku njeguje srpsku baštinu, duhovnost i kulturu, te zahvalio za podršku opštini Lopare i dobrotvorima koji deceniju već pomažu njegovo objavljivanje.


U ime Lopara kao domaćina saradnike časopisa pozdravio je Želimir Nešković, koji je rekao da „Bokatin Dijak“ prevazilazi granice regije i poželio im još dosta godina izlaženja.
Do sada je objavljeno 20 brojeva časopisa „Bokatin Dijak“, u izdanju Centra za kulturu Lopare i Udruženja za očuvanje baštine „Dijak“ Priboj.