OPŠTINA LOPARE: OBILjEŽEN 1. JUN :: Semberija INFO ::

 

OPŠTINA LOPARE: OBILjEŽEN 1. JUN


Foto
Služenjem parastosa kod spomen obilježja na koti Ploče, gdje su 1. juna 1995. godine živote položili tri borca Prvog bataljona Treće majevičke brigade Vojske Republike Srpske, obilježena je 27. godišnjica od njihove pogibije.
 
U žestokoj ofanzivi takozvane armije BiH, braneći Majevicu i zaustvvljajući prodor neprijatelja u dubinu teritorije herojski svoje živote su dali Gojko Simikić, Zvonko Dajević i Dragan Stjepanović – Gabelja. Istog dana na Ravnom Lještaku, koji je veoma blizu pomenute kote, svoj život u odbrani Majevice dao je Radislav Đokić.


 
Parastos poginulim borcima služili su sveštenici Duško Đurić, paroh Mačkovačke prve parohije i Spasoja Radovanović, paroh Loparske parohije. Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare je rekao da se porodice poginulih, borci i poštovaoci odbrambeno-otadžbinskog rata okupljaju svake godine na koti Ploče. On je istakao da su okupljanja u sve većem broju, te da ga posebno raduje što su tu mlade generacije od kojih očekuje da nastave tradiciju obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-otadžbinskog rata.
 
-Samo na ovom mjestu poginula su tri boraca i četvorica su ranjena“, naveo je Radić. Prethodno su učesnici ovog okupljanja i predstavnici opštinske vlasti položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika „Junacima Majevice“ u Loparama.