POČEO LIKOVNI SABOR NA MAJEVICI :: Semberija INFO ::

 

POČEO LIKOVNI SABOR NA MAJEVICI


U Loparama je večeras počeo Likovni sabor "Majevica 2019" na kojem će do utorka, 25. juna, učestvovati akademski slikari iz Srbije, Republike Srpske i BiH.

Sabor je u Centru za kulturu i informisanje opštine svečano otvorio načelnik opštine Lopare Rado Savić i zahvalio umjetnicima koji već dvanaest godina dolaze na Majevicu i pomažu u promociji njenih prirodnih ljepota. 

"Njihova dela koja su nam ostavili iz prethodnih likovnih sabora su otišla u skoro sve evropske države i na sve kontinente", rekao je Savić novinarima. 

On je najavio podršku ovoj manifestaciji i ubuduće i dodao da je opština Lopare podršku za ovogodišnji skup umjetnika dobila od Savjeta ministara. 

Mirko Stević, direktor Centra za kulturu i informisanje koji je organizator Likovnog saborovanja zajedno sa "Ateljeom 313", istakao je da je ovakav događaj veoma značajan za opštinu Lopare, budući da nakon njega ostaju vrlo značajna likovna djela. 

Stević je dodao da će izložba likovnih radova biti održana u okviru "Dana dijaspore" krajem jula. 

Akademski slikar iz Beograda Snežana Bekrić rekla je da su slikari oduševljeni prelijepim majevičkim predjelima i svake godine dolaze na Likovno saborovanje na poziv profesora Miladina Lukića. 

Ona je naglasila da ovaj skup likovnih umjetnika u Loparama, kojem prisustvuje od 2009. godine, krasi dobra atmosfera, gostoprimljivost domaćina i inspiracija u prirodi, vazduhu i mjestu. 

"Divni su planinski predjeli Majevice, zalasci sunca i to se vidi na našim slikama. Primjećujemo da se ovo lijepo mjesto Lopare sve više razvija, a dolaze i mnogi posjetioci kada je izložba radova", istakla je Bekrićeva. 

Na 12. Likovnom saboru "Majevica 2019", čiji je generalni pokrovitelj opština Lopare, učestvovaće akademski slikari Miladin Lukić, Dušan Mrkonjić Maher, Snežana Bekrić, Biljana Vrbić Mačak, Vesna Vujičić, Dragana Kuprešanin i Dragan Cvele Cvetković.

Opština Lopare