OBILjEŽENA KRSNA SLAVA OPŠTINE LOPARE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA KRSNA SLAVA OPŠTINE LOPARE


Foto
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je potrebno jedinstvo crkve, naroda i vlasti da bi se očuvala Republika Srpska i srpski narod. 
 
Episkop Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama na obilježavanju krsne slave Svetog velikomučenika Georgija-Đurđevdana koju obilježava ova majevička opština.
 
-U ove proljećne dane nekada su se sakupljali naši junaci koji su se borili protiv osvajača, zuluma, da se bore za naš narod, djecu, ognjište i kuće-podsjetio je vladika Fotije. 


 
On je naglasio da je zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem, kao član Svetog arhijerejskog sinoda bio u posjeti Kosovu i Metohiji. 
 
-Divno je doći na Kosovo, a upravo je ono u našem srcu, i jedino ga možemo izgubiti ako ga izgubimo iz našeg srca. I mi ovdje smo 90-ih bili u nevolji, sad je hvala Bogu bolje i zato se i dalje treba boriti da se očuva Republika Srpska i srpski narod-zaključio je episkop Fotije i poželio srećnu slavu svim građanima koji danas proslavljaju, te poželio opštini Lopare dalji napredak. 
 
Protojerej Spasoja Radovanović, starješina hrama i načelnik Lopara Rado Savić, nakon lomjenja slavskog kolača uručili su vladiki Fotiju arhijerejsku odeždu kao znak sjećanja na današnji molitveni skup. 
 
Načelnik Lopara Rado Savić čestitao je svima građanima krsnu slavu ocijenivši da je ova majevička opština u protekloj godini ostvarila dobre rezultate. 
 
-Naša privreda dobro funkcioniše, izvozno je orijentisana, a ima i proširenja kapaciteta-rekao je Savić.
 
On je podsjetio da je juče otvorena poslovno-proizvodna hala u Priboju koja je donacija Vlade Srbije.
 
-U toj hali će biti pokrenuta proizvodnja, nova radna mjesta sa našim partnerom, Srbinom iz Švajcarske-najavio je Savić.


 
Kum današnje slave bio je humanista i privrednik iz Njemačke Miroslav Kojadinović koji je uputio čestitke građanima Lopara i opštinskom rukovodstvu povodom krsne slavu napomenuvši da je opština Lopare primjer dobrog rada. 
 
-Sve opštine u Srpskoj treba da se ugledaju na Lopare, i tako bismo bili još napredniji kao društvo-rekao je Kojadinović. 
 
On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao molitvenom skupu i svečanostima povodom Đurđevdana.
 
-Crkva je mnogo važna, a posebno u današnje teško vrijeme, ona nam pruža podršku i podstiče nas da budemo humani-rekao je Kojadinović kome je na jučerašnjoj Svečanoj sjednici dodijeljena Povelja opštine Lopare za humanitarni rad na području ove majevičke opštine.
 
Nakon svečanosti u hramu loparske ulice je ukrasila litija.