ODRŽANO DONATORSKO VEČE ZA IZGRADNjU KONAKA MANASTIRA U ROŽNjU :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANO DONATORSKO VEČE ZA IZGRADNjU KONAKA MANASTIRA U ROŽNjU


Na donatorskoj večeri za nastavak obnove i izgradnje manastira i manastirskog konaka u Rožnju, koja je održana u Loparama prikupljeno je 64.205 KM.
 
„Ja se radujem duhovno da mi Srbi budemo zajedno oko jedne svete ideje, svetoga djela , a to je podizanje našeg manastira u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj koji je bukvalno mjesto mučeništva i mjesto stradanja“,  rekao je u svojoj besjedi Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.
 
Episkop Fotije je u svojoj pjesmi  ,,Manastir Rožanj'' nazvao Mali Jasenovac i, prema njegovim riječima, on je u odnosu na Jasenovac sigurno mali, ali je veliki po svome stradanju, jer je samo u jednoj kući  u Rožnju tokom Drugog svjetskog rata  spaljeno  87 odraslih osoba i djece.
 
Rado Savić, načelnik opštine Lopare i domaćin donatorske večere, saopštio je da će prikupnjena sredstava biti utrošena za završne radove na manastirskom konaku.
 
„Ovo je jedan značajan podvig majevičana i svih pravoslavnih Srba na očuvanju i učvršćivanju pravoslavlja na Majevici“, naveo je Savić.
 
On je uputio izraze zahvalnosti Episkopu Fotiju i vjernicima koji su došli i podržali obnovu svetinje u Rožnju.
 
Donatorskoj večeri u Loparama prisustvovao je veliki broj privrednika i pojedinaca iz političkog i društvenog života.
 
Miroslav Kojadinović, privrednik i humanista iz Njemačke, istako je veliki značaj crkve, posebno u teškim vremenima kao što su sadašnja.
 
„Zaista je potrebno da se ujedinimo i da zajednički pomognemo ovakve projekte, a crkva će nas primiti u svoje okrilje i pomoći u tome“,  rekao je Kojadinović.
 
On je poželio sreću građevinskom odboru u izgradnji i izrazio nadu da će se rezultati uskoro vidjeti, uz želju da se naredne godine donatorska večera održi u konacima manastira.
 
„Večeras smo skupili dobre ljude, vjernike koji vole svoju crkvu i svoj narod, da nam pomognu, da nam daju vjetar u leđa kako bi ove završne radove priveli kraju“, rekao je protojerej-stavrofor Zoran Ilić, sveštenik u Boljaniću na Ozrenu.
 
On je sa protojerej-stavroforom Zoranom Ilićem, parohom pribojskim, bio inicijator obnove manastira u Rožnju, čiji je manastirski hram posvećen Svetom proroku Jeremiji.
 
Oba sveštenika su rođeni u selu Rožanj, koje sada pripada opštini Sapna u Federaciji BiH.