RADO SAVIĆ: PRIORITET ZDRAVLjE STANOVNIŠTVA I RAZVOJ PRIVREDE :: Semberija INFO ::

 

RADO SAVIĆ: PRIORITET ZDRAVLjE STANOVNIŠTVA I RAZVOJ PRIVREDE


Opština Lopare smještena je na sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske.

Nalazi se u živopisnom krajoliku, gdje planina Majevica prelazi sa svojih visova ka Semberiji i Posavini.
Lopare su oduvijek bile centar tog dijela Podmajevice.

Razglednicu ovog mjesta karakterišu šumoviti brdski prostori Podmajevice, te rijeka Gnjica sa brojnim malim pritokama.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare kaže u intervjuu za Načelnik.net da su u 2021. godini uspjeli da se izbore sa svim izazovima, te da su prioritet bili zdravlje stanovništva i razvoj privrede.

Kraj svake godine je vrijeme kada se podvlači crta, kada rezimiramo rezultate i uspjehe ostvarene tokom proteklih 365 dana, ali i pravimo planove za narednu godinu. Možete nam reći u kojoj mjeri su ostvareni planovi i ciljevi koje ste postavili za 2021. Da li ste zadovoljni postignutim?

SAVIĆ: U  godini iza nas, uspjeli smo da se izborimo sa svim izazovima koji su stavljeni ispred nas, a prioritet je bio zdravlje stanovništva i razvoj privrede.

O godini iza nas može se pričati mnogo, ali napredak  i razvoj u svim oblastima se  vidi na svakom koraku i taj trend će se sigurno nastaviti i u vremenu koje je pred nama. Stabilna politička situacija u opštini i skupštinska većina, koju čine SDS i PDP, su neophodni za normalno funkcionisanje naše lokalne zajednice.

Epidemija koronavirusa je svakako promijenila finansiranje, mogućnosti i uopšte funkcionisanje cjelokupnog sistema, na koji način se borite sa „korona krizom“?

SAVIĆ: Nakon što se se dogodila epidemija korona virusa, koja je pokazala koliko izazova  i problema treba riješiti u svim oblastima života, gdje je pored zdravstvenog najviše  pogođen i sektor privrede, posebno je bila je ključna odluka napraviti pravilne procjene i planove  daljeg funkcionisanja i razvoja lokalne zajednice. Možemo konstatovati da smo uspješno odolijevali izazovima tokom godine i među prvima ušli u proces vakcinacije stanovništva.

Opština Lopare spada u izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj, međutim ekonomska situacija se u proteklom periodu znatno poboljšava. Kako se trenutno živi u Loparama?

SAVIĆ: Donosili  smo pravovremene mjere za  privredni  oporavak i kvalitetniji život građana. Opština je kroz ulaganje u infrastrukturu, asfaltiranje ulica, prilaza, puteva, izgradnji novih i obnovi starih objekata urbanizovala  centar opštine saobraćajno povezala sa svim mjesnim zajednicama i poboljšala uslove života svih građana. Dobre i iskrene namjere lokalne zajednice na privlačenju investitora u opštinu Lopare, transparentnost u radu, stvaranje povoljnog ambijenta doprinijele  su povećanju  privredne aktivnosti, novim zapošljavanjem i  većem  razvoju opštine.

Fabrika radijatora „Termal“ generator je privrednog razvoja opštine, koja je proširila privredne kapacitete i povećala proizvodnju. Nastavljeni su projekti zaustavljeni pandemijom korona virusa. Tu je i projekat izgradnje zaobilaznice, izgradnja hladnjače, farme koza i drugi projekti.

U većini lokalnih zajednica posljednjih godina primjetan je pad broja stanovnika. Kakva je situacija u opštini Lopare? Kako zaustaviti migracije stanovništva ka većim sredinama?

SAVIĆ: Opštinu Lopare, nažalost, nije zaobišao trend odlaska ljudi u inostranstvo, naročito mladih. Razlozi su prije svega nedostatak dobro plaćenih poslova, i uopšte slaba perspektiva u Republici Srpskoj i BiH u ovom trenutku. Mi kao lokalna zajednica činimo, da ono što je do nas, ispunimo sve, a to su dobri infrastrukturni uslovi, poboljšanje poslovnog ambijenta,  stvaranje jedne poslovne klime, i vjerovatno smo uspjeli da u tom dijelu, da taj  odlazak nije što masovniji. Nastavićemo da podstičemo razvoj privatnog biznisa, stambeno zbrinjavati lica koja su  imala probleme sa oštećenjem kuća u klizištima, pomagati ugroženom stanovništvu, kao i ulagati u turizam, za koje ovaj prostor ima potencijal.

Prirodni resursi kojim raspolaže opština Lopare su prije svega poljoprivredno zemljište, šume, a tu je svakako i izvorište termalnih voda. Koliko su ti resursi iskorišteni?

SAVIĆ: Naš najveći resurs su  obradive površine zemljišta naročito u sjevernom dijelu opštine, gdje mi to zemljište dajemo našim poljoprivrednim  proizvođačima da ga obrađuju i onima koji ga kvalitetno obrađuju i vode računa o tim parcelama su i nagrađeni od lokalne zajednice, praktično minimalni zakup tih površina. Takođe,  podižemo i voćarstvo na onom zemljištu koje je pogodno za tu vrstu poljoprivredne proizvodnje, a to su viši dijelovi na području naše opštine. Tu su  još i šume koje su potencijal i šumsko gazdinstvo u Loparama. Solidno funkcioniše i dobro se gazduje šumama na Majevici, a  uradili smo i radimo dosta na zaštiti autohtonih proizvoda, kao što je majevički sir zarac. Brendirali smo i majevičku rakiju, i dosta toga se planira, realizuje. Najveći šljivik, definitivno na Balkanu, nalazi se na našoj opštini, a uskoro se otvara i jedna od najvećih hladnjača kapaciteta 2 000 tona  u regiji, tako da je  poljoprivreda sigurno jedna oblast u kojoj ima dosta prostra za napredak.

Koliko opština podržava razvoj voćarstva i povrtlarstva? Ne treba zanemariti ni sektor stočastva. Koliko se generalno ulaže u ruralni razvoj?

SAVIĆ: Na području opštine Lopare zasađen je najveći voćnjak šljive u regiji na površini od oko 50 hektara i kao takav prestavlja primjer razvoja ove grane poljoprivrede. Pored toga investitor koji je podigao voćnjak, u prostoru nekadašnje Fabrike opekarskih proizvoda gradi hladnjače kapaciteta oko 2.000 tona, pakirnicu voća, a planira i da organizuje otkup šljive za izvoz u inostranstvo za čitavu regiju. Podrška razvoju stočarstva ogleda se u pomoći podršku proširenju kapaciteta pomoćnih objekata, prilaznim putevima. Treba istaći i da je u toku izgradnja mini fabrike za preradu kozijeg mlijeka, koju gradi investitor, koji trenutno živi u Fudžeri (UAE) i koji je izgradio farmu sa oko 100 koza.

Značajan pokazatelj razvoja lokalne zajednice predstavljaju domaće i strane investicije. Na koji način privući investitore?

SAVIĆ: U poslednjih nekoliko godina na području opštine Lopare značajno je povećan broj investicija, od kojih bi izdvojio: Termal int Lopare,  Đokić Metal, Fruktum čija ulaganja iznose više od 15 miliona KM. Saradnja naše opštine i dijaspore je intezivna. Izgrađeno je povjerenje i realizovani brojni projekti u oblasti privrede, poljoprivrede i drugih oblasti života značajnih za naše građane.

Majevičani u dijaspori prepoznaju potrebe stanovništva u rodnom kraju i pomažu kada je u pitanju zdravstvo, školstvo i druge oblasti života građana.

Pored akcija pomoći rodnom kraju, rade i na ekonomskom osnaživanju opštine Lopare, čuvanju majevičke tradicije i kulture i to pokazuje da Majevičani ne zaboravljaju svoje korijene.

Loparski kraj ima dugu tradiciju čuvanja kulturnog i istorijskog nasljeđa koji su osnova za razvoj turizma. Koliko su turistički potencijali opštine Lopare iskorišteni i koliko uopšte promociji turizma doprinosi organizacija kulturnih, sportskih i drugih manifestacija?

SAVIĆ: Prirodne ljepote Majevice su prednosti koje kontinurano stavljamo u funkciju razvoja turizma. Izdvojio bih izgradnju regionalnog turističko-rekreativnog kompleksa na Busiji. Posebna pažnja se posvećuje izletničkom turizmu. Ulažemo u razvoj rekreativnog i zdravstvenog  turizma, jer ovaj planinski kraj ima povoljan uticaj na oporavak respiratornih bolesti. Već postoji biciklistička ruta kojom su obuhvaćeni sva turistička mjesta, među kojima i nekropole  stećaka na Majevici.

Oblast kulture je pratila ukupan razvoj opštine. Uz brojne kulturne događaje i opštinske manifestacije Lopare su bile i domaćin muzičkog takmičenja „Ritam Evrope“. U toku ljeta na otvorenom održani su kulturni, zabavni i sportski sadržaji.

Kakva je putna mreža na području opštine, koliko se ulaže u putnu infrastrukturu u ruralnim dijelovima lokalne zajednice?

SAVIĆ: Opština Lopare je veoma razuđena. Ima površinu od 300 kvadratnih kilometara. Povezali smo  centar opštine sa svim selima i trudimo se  da do svake kuće izgradimo lokalni put. Lokalna mreža se redovno održava i širi, ali imamo problem sa oštećenim regionalnim  putevima  koji prolaze kroz našu opštinu.

Veći problem predstavlja loša niskonaponska elektro mreža u ruralnim mjestima, gdje nerijtko sela ostanu bez struje.

2022. godina će sasvim sigurno biti izazovna, posebno s ekonomskog aspekta. Kakvi su planovi i prioriteti, šta građani Lopara  mogu očekivati?

SAVIĆ: Očekujemo još bolju narednu godinu i imamo plan kako da održimo rast privrednog i ukupnog ekonomskog razvoja opštine. U planu je nekoliko investicija na području naše opštine od kojih posebno istaći izgradnja turističko-izletničkog centra Busija, koji će doprinijeti razvoju turizma i prosperiteta ovog dijela Majevice.