IZLOŽBA POSVEĆENA MILEVI AJNŠTAJN :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA POSVEĆENA MILEVI AJNŠTAJN


U Centru za kulturu Lopare  otvorena je izložba posvećena prvoj ženi matematičarki i fizičarki srpskog porijekla Milevi Marić Ajnštajn.

Mileva Marić Ajnštajn poznata je kao  naučnik, istraživač matematičar i fizičar. Riječ je o izložbi koja na slikovit i sadržajan način predstavlja životni i radni put Mileve Marić Ajnštajn.

Iako je uvijek bila u sijenci svog supruga teorijskog fizičara Alberta Ajnštajna, njena uloga je jako važna, jer je doprinijela razvoju nauke i izgradila se kao veliki naučnik, i ujedno se ostvarila i kao majka. Vjeruje se da je ona učestvovala u kreaciji njegovih pronalazaka.

Neopravdano zapostavljena, zaklonjena iza  velikog imena Alberta Ajnštajna, a stvorenog bez pominjanja Milevinog doprinosa njihovim velikim otkrićima savremenoj nauci,

-Izložba je je veoma edukativna i kvalitetno urađena. Značajna je sa  naučnog istraživanja u oblasti matematike i fizike i zato pozivam sve koje interesuju prirodne nauke, a prvenstveno  učenike da pogledaju ovu  izložbu - rekao je direktor Centra za kulturu Mirko Stević.

Izložba je postavljena na 28 rolo banera i ima hronološki slijed događaja.

Izložbu o Milevi Marić Ajnštajn je organizovao Centar za kulturu u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske i biće otvorena do 23. decembra.