LOPARE - AKCIJA ISPITIVANjA KOLEKTIVNOG IMUNITETA NA KORONA VIRUS :: Semberija INFO ::

 

LOPARE - AKCIJA ISPITIVANjA KOLEKTIVNOG IMUNITETA NA KORONA VIRUS


Medicinski fakultet Foča, Medicinski fakultet Banja Luka i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske su u Domu zdravlja Lopare organizovali seroepidemiološko ispitivanje na virus korona /SARS-CoV-2/ na 60 pacijenata, koji su izabrani slučajnim uzorkom.

Ovi pacijenti su iz 23 porodice i na njima će se provesti ispitivanje analizom krvi.


Vođa tima za ispitivanje je profesor dr Biljana Mijović, epidemiolog, prodekan Medicinskog fakulteta Foča, a u akciji uzimanja uzoraka krvi za analizu je učestvovao docent dr Srđan Mašić, prodekan Medicinskog fakulteta Foča kao i laboranti iz Službe za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Lopare.

Direktor Doma zdravlja Lopare dr Želimir Nešković je izrazio zahvalnost ustanovama koje učestvuju u ovom ispitivanju na dobroj saradnji sa Domom zdravlja Lopare.


„Ovo je za nas veoma značajna akcija i ona će nam dati sliku koji je procenat stanovništva zaista prebolio kovid 19, te ćemo saznati koji je procenat od toga evidentiran“, rekao je Nešković.

Cvijetin Miškić, student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči je rekao da će studija seroprevelencije infekcije /SARS-CoV-2/ populacije Republike Srpske u kojoj je glavni istraživač profesor dr Ranko Škrbić, se provoditi dva dana.

„Na ovaj način dobićemo informacije koji ljudi imaju antitijela na kovid 19 i koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta. Sve informacije, koje će biti analizirane, su ključne za planiranje dalje vakcinacije i uvođenje različitih epidemioloških mjera, koje su neophodne da bi se zaustavila trenutna pandemija“, pojasnio je Miškić.

Semberija info