USVOJEN BUDžET ZA 2022. GODINU :: Semberija INFO ::

 

USVOJEN BUDžET ZA 2022. GODINU


Na 9. redovnoj sjednici Skupštine opštine Lopare razmatrane su 22. tačke dnevnog reda.

Nakon dobijenih saglasnosti Ministarstva finansija Republike Srpske usvojeni su prijedlozi budžeta za 2022. godinu u iznosu od 7. 049. 000 KM, kao i prijedlog rebalansa budžeta za 2021. godinu  u iznosu od  7. 324. 000 KM.
„Za svaku lokalnu zajednicu, pa i za našu je važno da se ključni dokument, a to je budžet donese na vrijeme, što je danas i učinjeno. Budžet za 2022. je približno u nivou budžeta za 2021. godinu“, sopštio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Donijeta je i odluka o visini stope poreza na nepokretnosti i ona iznosi 0,20 % od tržišne vrijednosti nepokretnosti, a za proizvodne djelatnosti stopa je 0,05 %.

Između ostalih odluka, prijedloga i izvještaja usvojen je i prijedlog Programa rada Doma zdravlja Lopare za 2022. godinu.

„Iz ovog programa  izdvojio bih infarastrukturne projekte koji podrazumijevaju rekonstrukciju dva objekta u kojima je smješteno nekoliko službi naše ustanove, zatim nabavku savremene opreme za digitalnu rendgen dijagnostiku. Očekujem i završetak sertifikacije i nastavak pozitivnog finansijskog poslovanja“,  naveo je Želimir Nešković“, direktor Doma zdravlja Lopare.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je izrazio zahvalnost svim odbornicima na deset održanih sjednica što je premašilo okvire redovnog održavanja zasijedanja od kada je stupio novi saziv skupštine.

„Imamo još zakazanu, za 29. decembar, 10. sjednicu kada ćemo usvojiti sve odluke koje se tiču programa rada Skupštine opštine za 2021. godinu, kao i potrebna dokumenta i sve ostalo što je u planu za 2022. godinu“, rekao je Ristić.

Na zasijedanju Skupštine opštine Lopare  na prijedlog SDS-a usvojen je zaključak da se održi Tematska sjednica o ovom problemu u roku od 60 dana, kao i zaključak da se traži od Elektroprivrede umanjenje  računa za decembar u iznosu od 50%.

Skupština je prihvatila inicijativu odbornice NPS-a Natalije Delić-Lujić da se ​​opština Lopare obrati Ministarstvu saobraćaja i veza RS sa zahtjevom, da na području opštine Lopare za potrebe releja i repetitora koji služe za prijem i slanje telefonskog i internet signala, obezbijede agregate i akumulatore,
da u slučajevima nestanka električne energije releji i repetitori mogu nesmetano raditi.

Nesmetan rad navedenih instalacija je neophodan za potrebe kako građana, tako i privrednih subjekata.