U LOPARAMA ODRŽAN SASTANAK MAJEVIČKIH PROIZVOĐAČA ŠLjIVE :: Semberija INFO ::

 

U LOPARAMA ODRŽAN SASTANAK MAJEVIČKIH PROIZVOĐAČA ŠLjIVE


U Loparama je održan sastanak majevičkih voćara, koji se uglavnom bave proizvodnjom šljive.  
Okupljanje proizvođača ove vrste voća organizovala je opština Lopare i firma „Fruktum“ Lopare, vlasnika Dragana Jovića, koja gazduje najvećim zasadom šljive na Balkanu, a posjeduje i savremenu vlastitu hladnjaču koja, kada se u potpunosti završi, će biti kapaciteta 2 000 tona.



„Danas je u Loparama jedan veoma važan dan kada smo okupili naše voćare sa  Majevice, iz Lopara i Ugljevika, a centar ovog okupljanja je gospodin Jović sa njegovim projektom“, rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.
On je istakao da je potrebno da se okupe voćari, da bi se vidjeli svi resursi koji postoje na Majevici kako bi se oni iskoristili, i da tako povezani lakše nastupe na tržištu.



„Svi zainteresovani, koji žele da se uključe u jedan zajednički projekat, su dobro došli i biće im omogućeno da pristupe finansijskim sredstvima, stručnoj pomoći i svemu onom što bude potrebno“,  dodao je Savić.

Dragan Jović, vlasnik firme „Fruktum“ je naglasio da je formiranje klastera i udruživanje potreba svakog voćara sa majevičkog prostora, kako bi on bio konkurentan i finansijski sposoban da bi se izborio sa svim problemima.
„Cilj današnjeg sastanka je bio razgovor, informisanje i utvrđivanje da li postoji interes da bi se postavio temelj saradnje voćara Majevice, Semberije i Posavine“, saopštio je Jović. On je podvukao da bi značaj toga u budućnosti bio zajednički nastup, veća konkurentnost i boljitak za društvo u regionu.

Saša Zubović, direktor sektora za monitoring i naplatu potraživanja u Garantnom Fondu Republike Srpske je rekao da fond daje podršku formiranju klastera i da su inicijalno prisutni u Loparama tako što su podržali firmu „Fruktum“ u dobijanju kredita.
On je naveo da je funkcija fonda olakšavanje pristupa privrednicima u dobijanju kreditnih sredstava putem banaka. Fond garantuje za njihove obaveze do maksimalno 50 posto, a u posebnim slučajevima i do 70 posto od glavnice kredita.
„Na ovaj način pokušavamo da ohrabrimo poljoprivrednike da uđu, između ostalog u proces sadnje novih voćnjaka, jer smo ovdje dobili ogromnu hladnjaču koja prevazilazi kapacitete potrebne za Lopare i ovu lokalnu zajednicu“, zaključio je Zubović.

Sastanku u Loparama se odazvao veliki broj voćara, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, bankarskog sektora i mikrokreditnih organizacija.