SAVIĆ I BRENjO O ZAŠTITI POJEDINIH PREHRAMBENIH PROIZVODA PORIJEKLOM SA MAJEVICE :: Semberija INFO ::

 

SAVIĆ I BRENjO O ZAŠTITI POJEDINIH PREHRAMBENIH PROIZVODA PORIJEKLOM SA MAJEVICE


Načelnik opštine Lopare Rado Savić, sa saradnicima, je razgovarao sa Draganom Brenjom  iz Agencije za bezbijednost hrane BiH.

Razgovor je vođen o prehrambenim proizvodima koji nose obilježja planine Majevice i načinima kako da se ispune uslovi kako bi se ti  proizvodi zaštitili, te da se time podigne njihova vrijednost na tržištu.

„Drago mi je  da je načelnik opštine Lopare sa svojim saradnicima prepoznao značaj prehrambenih proizvoda koji se dugi niz godina proivode ovdje i institucija iz koje ja dolazim stoji na raspolaganju da pomogne“, rekao je Brenjo koji je šef Odsjeka za sertifikaciju i označavanje hrane u pomenutoj agenciji.

On je naveo da bi se pomoć odnosila u ispunjavanju higijensko-sanitarnih  i uslova dokazivanja posebnosti tih proizvoda sa majevičkog područja.

„Ovo je prilika da se članovi Poljoprivredne zadruge „Zarac“ upoznaju sa onim što radi Agencija za bezbijednost hrane“, saopštio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

On je posebno apostrofirao sir zarac za koji, kako je rekao, treba napraviti opis da proizvod  nosi obilježje  majevičkog kraja, kako bi bio zaštićen na domaćem tržištu, ali i tržištu Evropske unije.

„Mislim da možemo dokazati posebnost  zarca, ali i drugih proizvoda kao što je majevička šljiva“, zaključio je Savić.