PARASTOS U PUKIŠU :: Semberija INFO ::

 

PARASTOS U PUKIŠU


Na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan u selu Pukiš, opština Lopare, služen je parastos za 104 postradala mještana sela Mirosavaci, koji su mučki ubijeni od strane ustaša 26. novembra 1941. godine.

Parastos je služen i za poginule mještane Pukiša u Drugom svjetskom ratu, kao i poginule borce ovog sela u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protojerej–stavrofor Slavko Maksimović je u svojoj besjedi, nakon parastosa koji je služio u Memorijalnom centru „Stara voda“, rekao da je srpski narod podnio velike žrtve u prethodnim ratovima i da žrtve nevinih Mirosavčana, od kojih su neki i rođeni i stradali u istoj godini, ukazuju da srpski narod nije ni svjestan koliko je stradao.

„Nisu stradali vojnici, stradali su nedužni“, naveo je Maksimović.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je rekao da je samo jedan od zarobljenih mještana Mirosavaca, prema izjavama svjedoka, toga dana bijegom uspio izbjeći smrt, te da je najtužnija stvar što su stradala djeca, a najmlađa žrtva bila beba starosti šest mjeseci.



„Želja nam je da se stradanje nedužnih ljudi više nigdje i nikom ne desi“, poručio je Ristić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je istakao da je veliki broj ovakvih stratišta u cijeloj BiH.

„Mi moramo pamtiti i ove žrtve, moramo pamtiti sve žrtve koje su pale i u proteklom ratu i u prethodnim ratovima iz razloga što je riječ samo o Srbima“, rekao je Milić.

On je podvukao da na navedena stradanja mora postojati isntitucionalni odgovor, kako se ona ne bi ponovila.

„Naš institucionalni odgovor je utočište, a to je snažna Republika Srpska koja neće dozvoliti da se ovako nešto ponovi“, zaključio je Milić.

Sveti Stefan Dečanski je preslava Spomen-crkva u Pukišu, koja je posvećena Svetom Sisoju, kao spomen na 104 Mirosavačka mučenika.

U kupoli hrama je oslikana i freska sa likovima koji simbolizuju stradalnike.