RENOVIRANA OSNOVNA ŠKOLA U KORAJU KOD LOPARA :: Semberija INFO ::

 

RENOVIRANA OSNOVNA ŠKOLA U KORAJU KOD LOPARA


Prigodnom ceremonijom u Koraju kod Lopara predstavljeni su završeni radovi na renoviranju Osnovne škole „Dositej Obradović“.
Ceremoniji su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson, načelnik opštine Lopare Rado Savić i predsjednik Skupštine opštine Milenko Ristić.
Veliko mi je zadovoljstvo što se danas nalazim u Koraju u Republici Srpskoj na otvaranju renovirane škole 'Dositej Obradović' „ -rekao je ambasador Nelson.

On je izrazio zahvalnost direktoru škole i načelniku Lopara za njihovu podršku i njihovo angažovanje, te naveo da je škola u Koraju odabrana zbog toga što Koraj vide kao uspješnu priču u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
„To znači povratak ljudi njihovim domovima i izgradnja novog života“ rekao je Nelson.
Ambasador Nelson je saopštio da ga raduje ponovni susret sa načelnikom Savićem koji je sa svojim kolegama oformio radnu grupu između opština na Majevici.
„Majevica i majevičko područje je jedno od najljepših u BiH i jako je lijepo vidjeti da načelnici opština preko međuentiteske linije razgraničenja sarađuju i rade na tome da za građane grade bolji život“, naglasio je Nelson.
On je dodao da je 430 000 KM uloženo u renoviranje škole.



Načelnik opštine Lopare je saopštio da je renoviranje škole važno zbog dobrih uslova za djecu kako bi ona mogla posvetiti radu i učenju.
„Siguran sam da će iz ove škole izlaziti dobri budući intelektualci, dobre zanatlije, a Koraj je imao i akademika“, naveo je Savić.
On je izrazio nadu da će se ulaganje u obrazovanje nastaviti, te da će, jedna od slabosti društva u Republici Srpskoj i BiH, obrazovni sistem biti snažniji i bolji, a zato su važni i materijalni uslovi.
„Evo danas ovdje u Koraju, zahvaljujući ovoj donaciji i pomoći imamo praktično uslove na najvišem nivou“, dodao je Savić.
Osnovnu školu „Dositej Obradović“ pohađa 116 učenika, od kojih 72 u centralnoj, a 44 učenika su u područnim osnovnim školama u Puškovcu, Milinom Selu, Bobetinom Brdu, Mrtvici i Koretašima.
U ovoj školskoj godini je upisano ukupno 15 đaka prvaka, od toga 4 u Koraju i 11 u područnim osnovnim školama.
Na objektu centralne škole u Koraju, renoviranjem je urađena fasada i utopljavanje sa stiroporom od 10 centimetara, zamjena stolarije vanjske i unutrašnje, potkov streve, oluci i slivnici.​