IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA SOCIJALNOG STANOVANjA OPŠTINE LOPARE :: Semberija INFO ::

 

IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA SOCIJALNOG STANOVANjA OPŠTINE LOPARE


U Loparama je održan prvi radni sastanak koji će voditi ka izradi strategije razvoja socijalnog stanovanja opštine Lopare za narednih pet godina.

Ovaj posao će biti povjeren firmi „Edukum“ iz Banja Luke, koja se između ostalog bavi izradom strategije razvoja socijalnog stanovanja.

Doktor Dragiša Jurišić, iz pomenute firme je saopštio da kroz strategiju lokalna zajednica ostvaruje neke druge benefite koji omogućavaju razvoj takve vrste stanova socijalnog stanovanja.

„To omogućava da opština Lopare bude prepoznata na nivou Republike Srpske i BiH kao jedna od zajednica koja se bavi socijalnim stanovanjem i da povuče određen broj sredstava radi izgradnje tih stanova“,  dodao je Jurišić.
On je naglasio da stanovi za socijalno stanovanje nisu samo za kategorije koje su ugrožene, nego su za sva lica iz lokalne zajednice koja nisu u stanju da ih plate, odnosno da budu podstanari po tržišnim cijenama.

„Opština Lopare će definisati objekte koje može pretvoriti u socijalne stanove, kako bi pomenuta strategija u narednih pet godina zaživjela, što će ljudima koji se nalaze u lokalnoj zajednici omogućiti da se smjeste i ostanu živjeti u njoj“, rekao je Jurišić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da je opštini Lopare neophodan dokument strategije razvoja socijanog stanovanja.

„Načinjeni su prvi koraci i ušlo se u njegovu izradu što će omogućiti da dođemo do određenog broja stambenih jedinica kojima će upravljati ova lokalna zajednica“, naveo je Savić.

On je naglasio da za tim dokumentom postoji zakonska i objektivna potreba, te da će se njime omogućiti da opština Lopare dođe do donatorskih i sredstava iz brojnih programa koji se bave pomenutom problematikom.