SNIMLjENA EMISIJA O TRADICIONALNIM OBIČAJIMA NA MAJEVICI :: Semberija INFO ::

 

SNIMLjENA EMISIJA O TRADICIONALNIM OBIČAJIMA NA MAJEVICI


U Prelovini na Majevici, na imanju Nemanje Prelovca, predstavljeni su običaji iz doba Nemanjića, a posebno je bilo atraktivno pečenje jagnjeta na način kako se to radilo prije osam vijekova.

O ovom nesvakidašnjem događaju snimljena je televizijska emisija „Pričam ti priču“ autora Brace Bauera.

„Iskoristio sam priliku da ispričam priču kako nešto ne treba da se zaboravi, kopčajući djecu koja su nasljednici srpske kulture i oni koji moraju nastaviti tradiciju srpskog naroda“, rekao je Bauer.

On je saopštio da to nije usmjereno protiv drugih ljudi, ali ima za poruku ovom svijetu da se tako živjelo i da treba tako da živi.

„Drago mi je da sam prisustvovao jednom lijepom događaju gdje se čuva tradicija srpskog naroda i da se ono što je nekad bilo u drevna vremena može primijeniti i koristiti kvalitetno i danas u ovo modereno doba“, izjavio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare, koji je bio učesnik snimanja emisije u Prelovini.

On je istakao da je spajanje tradicije i sadašnjosti nešto od čega srpski narod može imati koristi.

Emisija „Pričam ti priču“ biće emitovana na bijeljinskoj  televiziji Arena u narednoj sedmici. U snimanju emisije su učestvovali prota Zoran Ilić, paroh pribojski, Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare, članovi SPKD „Prosvjeta“ Lopare, vodeničar Anđelko Delić iz Priboja, Svetislav Sile Božić, pjesnik i aforističar iz Semberije i drugi.