PROTA STEVO JOVIĆ ISPRAĆEN U PENZIJU :: Semberija INFO ::

 

PROTA STEVO JOVIĆ ISPRAĆEN U PENZIJU


Protojerej-stavrofor Stevo Jović, namjesnik tuzlanski,  završio je svoju aktivnu parohijsku službu u Mačkovačkoj prvoj parohiji.
 
Veliki broj parohijana i poštovalaca prote Jovića okupio se na liturgiji koju je on služio u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama.
 
Stevo Jović je 1981. godine započeo svešteničku službu u Koprivni na Dugoj Njivi ispod Trebave, gdje je prema riječima sveštenika narod znao za boga i čuvao vjeru i svoje srpsko dostojanstvo. 
 
On je tu proveo 4 godine i renovirao jednu crkvu, a onda je prešao u Majevac kod Dervente gdje službovao 5 godina i  uz pomoć vjernog naroda sagradio crkvu.
 
U Mačkovačku parohiju dolazi, blagoslovom episkopa Vasilija, 1990. godine i bio je starješina crkve do 2014. godine, a onda ga je tadašnji vladika Hrizostom, zbog obaveza u namjesništvu tuzlanskom, razriješio te obaveze. 
 
Od tada sveštenik Jović obraća pažnju na parohijski život u Loparama.
 


„Imao sam privilegiju da u Loparama, na krvi mučenika, rukovodim zidanjem crkve zajedno sa blagočestivim narodom Majevice“, ističe sveštenik Stevo Jović.
 
On rekao da u tu crkvu vjernici dolaze i da je i danas bila prepuna naroda. 
 
Za 32 godine službovanja na Majevici Jović kaže da je bilo  i dobrih i loših trenutaka, ali da su dobri potisnuli loše.
 
„Divan je ovdje narod, ima svoj ponos, ima svoje ime i na tome treba da istraje, da ljudi ne zaboravljaju odakle su, ko su i čiji su, da rađaju djecu. Lijepo je imati kućnog ljubimca, ali je najljepše imati djecu u kući i njihov plač, njihovu ciku i vrisku ne može ništa zamijeniti, a majke i bake treba da ih ponosno vode za ruku ulicom i njima tepaju 'sine moj, lutko moja , ljubavi moja'...“, poručio je sveštenik Stevo Jović vjerujućem narodu na Majevici.
 
„Velike su zasluge prote Steve za duhovno uzdizanje naroda na Majevici, a nemjerljiva je i njegova uloga u podizanju i uređenju hramova“, istakao je u izjavi novinarima načelnik opštine Lopare Rado Savić.
 
Novi sveštenik na službi u Loparama je Spasoje Radovanović.