LOPARE: ZADRUZI „ZARAC“ IZ LOPARA KUPLjEN DUPLIKATOR ZA PRERADU MLIJEKA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: ZADRUZI „ZARAC“ IZ LOPARA KUPLjEN DUPLIKATOR ZA PRERADU MLIJEKA


Kroz aktivnost opštine Lopare, koju je podržala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj /SWG/ u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju /GIZ/ u okviru projekta „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti“,  Poljoprivredenoj zadruzi „Zarac“ iz Lopara nabavljen je duplikator za preradu mlijeka.

„Vrijednost ovog aparata je približno 6.000 KM, od čega je Stalna radna grupa za ruralni razvoj /SWG/ u jugoistočnoj Evropi obezbijedila 2.000 evra, a preostali dio upaltila je opština Lopare“, rekla je Tanja Marković, samostalni stručni saradnik za upravljanje razvojem u opštini Lopare.

Ona je rekla da je kapacitet duplikatora 100 litara mlijeka u jednom turnusu,  a posjeduje  tri nivoa temperature koji se koriste u pasterizaciji mlijeka za proizvodnju sira.

Tešićeva i učesnici na projektu su aparat uručili članovima zadruge u Labuckoj kod Lopara.

„Opština Lopare, uz pomoć partnera je nabavila savremenu opremu za proizvodnju Majevičkog sira koji će se proizvoditi u PZ „Zarac“ i time želimo da našim proizvođačima maksimalno olakšamo proces proizvodnje“,  rekao je novinarima Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

On je naglasio da će isporučeni uređaj omogućiti da se skrati proces proizvodnje sira, a uticaće i da proizvod bude kvalitetniji.