LOPARE: STABILNIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: STABILNIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA


Opštinski štab za vanredne situacije Lopare konstatovao je danas da je epidemiološka situacija na području ove opštine trenutno stabilna i pod kontrolom.
 
Pod epidemiološkim nadzorom su 23 lica, od kojih je devet pozitivno na virus korona, a četiri su na bolničkom liječenju, saopšteno je iz opštinske uprave nakon sjednice Štaba.
 
Dom zdravlja Lopare je obezbijedio veći dio opreme potrebne za vakcinaciju, tako da će do kraja mjeseca početi vakcinisanje zdravstvenih radnika, zaposlenih i štićenika u domovima za starija lica, lica starijih od 65 godina, a kasnije i ostalih zainteresovanih građana.
 
I pored nešto stabilnije situacije, iz Opštinskog štaba apeluje na sve građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, posebno onih koje se odnose na zabranu javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica i privatnih okupljanja u grupama većim od 10 lica radi zaštite zdravlja stanovništva, jer predstoji kontrola od nadležnih organa u predstojećem periodu.
 
Na sjednici su potvrđene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije kojima se do 18. marta zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi /.
 
Zabranjen je rad fitnes centrima /fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja/, rad organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, organizovanje rekreativnih aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta, osim profesionalnih sportskih aktivnosti, uključujući trenažni proces.
 
Ograničava se radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpe, objekti za smještaj i drugo/ od 6.00 do 22.00 časa, radno vrijeme svim priređivačima igara na sreću /kladionice, automat-klubovi, kazina, tombole i drugo/ u periodu od 6.00 do 22.00 časa.
 
Ograničava se broj osoba u ugostiteljskim objektima na način da se određuje u skladu sa važećim preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, s tim da se prisustvo na jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaca.
 
Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kao i uputstava Instituta u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
 
Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.