PLIVANjE ZA ČASNI KRST PRVI PUT NA JEZERU SNIJEŽNICA NA MAJEVICI :: Semberija INFO ::

 

PLIVANjE ZA ČASNI KRST PRVI PUT NA JEZERU SNIJEŽNICA NA MAJEVICI


Mladići sa područja Lopara Dalibor Maleš i Ljubiša Tošić pokrenuli su inicijativu da se ove godine prvi put organizuje plivanje za Časni krst na jezeru Sniježnica na Majevici.
U organizaciju ovog događaja uključile su se Crkvena opština i mjesna zajednica Priboj.Podršku inicijativi pružilo je i rukovodstvo opštine Lopare, a načelnik Rado Savić je izrazio zadovoljstvo što su Tošić, koji je odbornik u lokalnom parlamentu, i Maleš došli na ovu ideju i što će na Bogojavljenje prvi put biti organizovano plivanje za Časni krst.
"Nadam se, ako je slutiti po odzivu plivača, da će ovo okupljanje postati tradicionalno i da će se na jezeru Sniježnica na Majevici za Časni krst plivati i u narednim godinama", rekao je savić Srni.
Paroh pribojski protojerej-stavrofor Jeremija Lazić istakao je da su srpski narod kroz vijekove održali vjera, jezik i ljubav prema crkvi i otadžbini.
Učesnici plivanja za Časni krst mogu se prijaviti do 16. januara, a prema izjavi Dalibora Maleša broj je ograničen na 33 plivača. On je dodao da će prije samog početka biti organizovan zdravstveni pregled.
Praznik Bogojavljenje obilježava se 19. januara u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan.